InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Karlovarský kraj ukončil soutěž o Regionální potravinu

28.06.2019
Výrobky přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019 včera 27.6. provoněly multifunkční sál VEJŠKOVKA v Ostrově, který se stal místem "zasedání" hodnotitelské komise. Ta vybírala vítěze za daný kraj. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se soutěží už po desáté. Letos se zde ucházelo celkem 76 produktů od 18 výrobců. Největší zájem byl o kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin a Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Kompozice výrobků | Foto: regionalnipotravina.cz
Včerejším dnem skončilo soutěžní klání o Regionální potravinu 2019. Karlovarský kraj byl posledním v pořadí, kde letos hodnotitelská komise rozhodovala o nových vítězích. Regionální potravina slaví 10 let své existence a za tu dobu si vybudovala renomé a popularitu. Značka je určena pouze pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 76 produktů od 18 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin a Alkoholické a nealkoholické nápoje. Právě dnes hodnotitelská komise v Karlovarském kraji rozhodovala, kterých devět výrobků ocenění získá. V každé kategorii může zvítězit jen jediný výrobek. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Autor: SZIF

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »