InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Pražská záchranka reklamuje závady na nových sanitních vozech

20.06.2019
Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy není spokojena s kvalitou nových sanitních vozidel, která jí dodala v letošním a loňském roce společnost BAUS-AT CZECH s.r.o. Na vozech se v provozu vyskytují opakující se závady, především v oblasti elektroinstalace. ZZS HMP tyto závady reklamuje u dodavatele, aby co nejrychleji zjednal nápravu. Rozsah a úroveň poskytování přednemocniční neodkladné péče nejsou na území hlavního města žádným způsobem ohroženy, do provozu jsou zapojena náhradní sanitní vozidla.
Foto: ZZS HMP
"Odstranění těchto nedostatků reklamujeme u dodavatele, aby se vozidla vrátila do provozu co nejdříve a bez závad. To nemění nic na tom, že tyto závady na straně BAUS-AT CZECH s.r.o. jsou pro nás zásadním zklamáním," říká Ján Doubrava, náměstek ředitele sekce technicko-provozní ZZS HMP.

V současné době má pražská záchranka v provozu 68 sanitních vozidel rychlé zdravotnické pomoci (RZP) a 12 vozidel rychlé lékařské pomoci (RLP). S takto obsazeným vozovým parkem zvládá ZZS HMP poskytovat přednemocniční neodkladnou péči v nezměněném rozsahu oproti standardnímu provozu, a to i s rezervami.

Závady u nových vozů se nejčastěji vyskytují v oblasti elektroinstalace, došlo například k 75 poruchám řídicí jednotky. Jsou rovněž reklamovány poruchy, které se vyskytly u každého z 30 vozidel, jednalo se například o poruchu anténního konektoru.

Společnost BAUS-AT CZECH s.r.o. se stala dodavatelem 30 sanitních vozů typu Mercedes-Benz Sprinter na základě transparentního veřejného výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách.

Nabídku na vozidla RZP podali dva dodavatelé BAUS-AT CZECH s.r.o. (nabídková cena 100.911.000 Kč bez DPH) a Mercedes-Benz PRAHA s.r.o. (nabídková cena 116.967.000 Kč bez DPH). Při hodnocení měla výše nabídkové ceny váhu 60 %. Dalšími hodnotícími kritérii byly parametry nabízeného řešení (váha 30 %) a kvalita dokumentace (váha 10 %), kdy se hodnotilo zpracování podrobné specifikace předmětu plnění, zpracování technické a výkresové dokumentace.

Hodnotící komise, která měla 11 členů (včetně zástupců záchranářů, řidičů a obou odborových organizací ZZS HMP) se podrobně zabývala nabízeným plněním. Nebyl shledán žádný důvod k vyloučení vítězné nabídky.

"V soutěži, kde vyhrála nejnižší nabídková cena, nemohla podle zákona o veřejných zakázkách ZZS HMP postupovat jinak. Vyžádali jsme si záruky, ale dodavatel nebyl schopen požadovanou kvalitu, jak ji předložil v nabídce, splnit," dodává Ján Doubrava.

Závazným termínem pro dodání 30 sanitních vozidel dle smlouvy byl 13. listopad 2018. Do uvedeného data dodala firma BAUS-AT CZECH s.r.o. pouze jedno vozidlo. Zbylé vozy dodala společnost v průběhu následujících měsíců, poslední 3 vozy v letošním dubnu. Za nedodržení termínu dodání vyčíslila ZZS HMP dodavateli smluvní pokutu v celkové výši 12.849.334 Kč, která byla uhrazena zápočtem oproti platbám za jednotlivé dodávky.
Autor: ZZS HMP

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »