InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Velká francouzská opera Robert ďábel poprvé v Ostravě

10.06.2019
Dnes 13. června v 18:30 hodin zazní vůbec poprvé v Divadle Antonína Dvořáka opera Robert ďábel Giacoma Mayerbeera (1791-1864). Operu napsal skladatel v roce 1831 a naprosto se trefil do vkusu operního publika té doby, které vyžadovalo velkolepé podívané s nádhernými áriemi, s efekty a velkými baletními čísly. Tzv. velká francouzská opera (grande opéra) byla ve své době pojmem. Robert ďábel skladateli odstartoval kariéru a fenomenální úspěch jeho oper zastínil i jeho dnes mnohem hranější současníky.
Jana Sibera jako Isabella, princezna sicilská | Foto: Martin Popelář
Giacomo Meyerbeer (1791-1864) byl původem německý Žid (vlastním jménem Jacob Liebmann Beer), ale představuje typicky kosmopolitní osobnost. Na základě svého hudebního vzdělání v Rossiniho škole byl Ital, posléze Francouz, neboť ve Francii dlouho pobýval a tvořil. Doslova ovládl operní jeviště Evropy své doby. Módně zpracovaným Robertem ďáblem zahájil řadu svých úspěchů; slavné byly i jeho další opery: Hugenoti, Prorok či Afričanka.

Díla té doby byla postavena na efektní podívané za použití obrovské jevištní mašinérie s ohni, výbuchy a honosnou výpravou. Nezáleželo na pravdivosti ani realističnosti, důležité byly rozsáhlé (a slavné) árie a patetické hudební kontrasty, vložená baletní čísla a početné sbory. Roberta ďábla Mayerbeerův současník Fryderyk Chopin nazval ,,... mistrovským kusem, kde ďáblové zpívají na hlásné trouby a mrtví vstávají z hrobů" - také díky nejznámější baletní scéně mrtvých jeptišek, které svádějí rytíře Roberta. Robert ďábel je legendou o lásce, cti, moci i nesmrtelnosti zosobněné středověkým rytířem. Ale francouzská grand opéra logicky musí mít atributy života po francouzsku, který nejlépe vystihuje český překlad tohoto libretového dvojverší: "Víno, hra a krásky / jsou naše jediné lásky."

V originální verzi má opera čtyři hodiny čistého času. Redukce pro současného diváka byly nezbytné - opera tak získala dramatický spád od zvednutí opony do posledních taktů. "Finální součet našich škrtů se zastavil na čísle 83," říká autor hudebního nastudování v NDM Adam Sedlický. "V průzračné hudbě Roberta ďábla najdeme opravdu nádherné árie, například efektní úvod druhého dějství v podobě Robertovy árie nebo kavatinu(pozn.) princezny Isabelly ve čtvrtém dějství," doplňuje dirigent.

"Ve své době byl Robert ďábel opravdu opulentní hit. Pro mne je dnes ale důležité najít podstatu příběhu i na úkor utlumení těch grandiózních efektů. Opera jako taková je na druhé straně výsostně obrazový žánr, takže i v naší inscenaci půjde o velké obrazy a diváci nebudou ochuzeni o vizuální efekty s vysokým počtem účinkujících. Ve vší spektakulárnosti středověké legendy o získání duše rytíře pro peklo ale musíme myslet především na intimní a velmi dojemný příběh milenců - vévody Roberta a princezny Isabelly," řekl o svém přístupu režisér Dominik Beneš, absolvent operní režie na Akademii múzických umění v Praze.

Zásadním prvkem velké francouzské opery jsou, jak již bylo zmíněno, výprava a vizuální efekty. "Ve scéně se protíná několik rovin myšlenek, tou zásadní je kontrast světla a tmy: chrám, zašlá krása historických chrámových fresek s archandělem Michaelem zabíjejícím ďábla jakožto obraz nejvyššího dobra přemáhajícího zlo. Monumentální výjevy z obrazu Pád andělů Pietera Brueghela staršího či gotický chrlič, ze kterého se sype písek. Další metaforickou rovinou scény je pro mě vstup z posvátného prostoru do pekla - ze světla do tmy, prostupnost z jednoho světa do druhého, pomyslná brána pekel. Nebo reakce na gotické výtvarné umění, které přímo souvisí s původním záměrem opery," popsal scénograf David Janošek svůj přístup k inscenaci Roberta ďábla v NDM.

Roberta ďábla uvádí opera NDM vůbec poprvé, v Česku naposledy zazněl v pražské Státní opeře před 14 lety. Příběh se točí kolem lásky princezny Isabelly a vévody Roberta Normandského, kterého se snaží ovládnout jeho intrikánský přítel Bertram. Faustovsky laděná legenda s dobrým koncem má v Ostravě skvělé obsazení: ozdobí ji zvučná jména operních sólistů z celé Evropy.

V titulní roli vévody Roberta, ohroženého intrikami přítele, budou alternovat maďarský tenorista György Hanczár a Španěl José Manuel. Role Bertrama, přítele vévody a zároveň ďábla, je velkou výzvou pro basbarytonisty Martina Gurbaľa i Miloše Horáka. Těšit se diváci mohou také na koloraturní sopranistky Marianu Hochelovou a Janu Siberu (role Isabelly, sicilské princezny), mezzosopranistky Soňu Godarskou a Michaelu Zajmi (Alice) či tenoristy Václava Čížka a Martina Šrejmu (Raimbaut).

Autory libreta podle středověké francouzské legendy jsou Eugene Scribe a Casimir Delavigne.

Režie Dominik Beneš, hudební nastudování Adam Sedlický, dirigent Marek Šedivý.

Premiéra v Divadle Antonína Dvořáka ve čtvrtek 13. června v 18.30 hodin, první repríza tamtéž v sobotu 15. června. V sezóně uvedeme poté už jen jednou - 19. června.
Autor: PROTEXT

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »