InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Radní hlavního města rozhodli o rekonstrukci Libeňského mostu

30.04.2019
PRAHA - Pražští radní rozhodli o variantě rekonstrukce Libeňského mostu a zároveň zrušili dvoumiliardovou zakázku na demolici mostu a stavbu nového rozšířeného, kterou plánovala předchozí koalice. Na doporučení Kloknerova ústavu při ČVUT dojde během rekonstrukce k výměně konstrukce rámových předpolí a k zesílení obloukové části mostu vysokohodnotným betonem. Unikátní most s kubistickými prvky se dočká první kompletní opravy od svého otevření v roce 1928.
Vizualizace rekonstrukce Libeňského mostu | Foto: Hlavní město Praha
"Kloknerův ústav zvažoval ekonomickou náročnost, dobu výstavby a dosažení zatížitelnosti. Na stůl jsme dostali všechna fakta, podle kterých jsme se rozhodli pro konkrétní variantu rekonstrukce. Studie jasně ukázala, že můžeme zachovat cenné detaily jako lampy a schodiště, maximum autentických materiálů a konstrukčních prvků a zároveň dosáhnout dlouhé životnosti mostu," řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr. Rekonstrukce mostu by měla podle studie trvat zhruba dva roky a náklady na ni se pohybují okolo 500 milionů korun.

V usnesení současně radní zrušili zadávací řízení na demolici a nový most. "Definitivně jsme odmítli zbourání mostu a dvoumiliardovou zakázku na rozšíření a stavbu nového mostu, které při možnosti citlivé rekonstrukce nedávaly smysl," vysvětlil Adam Scheinherr.

Koalice se k opravě mostu zavázala ve svém programovém prohlášení. V listopadu 2018 zadala Kloknerovu ústavu vypracovat studii. Odborníci pod vedením ředitele doc. Jiřího Kolíska připravili čtyři varianty rekonstrukce a z nich doporučili tu s výměnou konstrukce rámových předpolí a zesílením obloukové části mostu. V souladu s doporučením odborníků pak Výbor pro dopravu a pražští radní rozhodli o realizaci právě této varianty. Během rekonstrukce dojde k odtěžení a výměně zásypu klenbových pasů včetně opravy hydroizolací, odvodnění, rekonstrukce roznášecí betonové desky pod vozovkou a současně k zesílení klenbových pasů nadbetonávkou.

"Vyřešení budoucnosti Libeňského mostu a časový horizont rekonstrukce má dopad na celou lokalitu Palmovky a jejího rozvoje, proto se jedná o klíčovou městskou investici. Funkční a opravený most vrátí život a umožní dopravní plnohodnotné dopravní napojení lokalit zejména na straně Prahy 8 a jistě pomůže iniciovat další městské i soukromé investice," řekl náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček.

Libeňský most je ve velmi špatném stavu, do nosné konstrukce zatéká a rámové konstrukce na předpolích jsou provizorně podepřeny. Architektonicky bezcenná předmostí budou muset být vzhledem k havarijnímu stavu plně nahrazena, a to buď kopií, nebo se postaví podle původních nákresů architekta Janáka či podle doporučení architektů a urbanistů.

"Pravidelně teď most kontrolujeme a zajišťujeme jeho údržbu včetně provizorního podepření. Ještě letos také začneme s prvními opravami, na které využijeme původní stavební povolení a které celou rekonstrukci urychlí. Za provozu dojde k osazení jímek okolo pilířů a ty spolu se základy budou opraveny a zesíleny," doplnil Adam Scheinherr.

Během celkové rekonstrukce klenbové části se bude muset most uzavřít pro dopravu. Přerušení dopravy ukázaly jako nutné všechny čtyři varianty předložené Kloknerovým ústavem a je odhadováno od konce roku 2021.
Autor: Hlavní město Praha

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »