InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Alzheimerova nemoc - JMK a Brno

29.04.2019
Většina pacientů s vykázanou Alzheimerovou nemocí je ve věku 75-89 let. S věkem výrazně narůstá podíl případů v populaci - ve věku nad 85 let je vykázána Alzheimerova nemoc u více než 10 % populace. Relativní výskyt v pokročilém věku je častější u žen, neboť ženy se průměrně dožívají vyššího věku než muži.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Počet osob v populaci ČR s vykázanou Alzheimerovou nemocí a demencí ve sledovaném období 2015-2017 narůstá meziročně o 5 %.

V roce 2017 bylo v datech identifikováno 102 tisíc osob s demencí (z toho 4 208 s bydlištěm v okrese Brno-město), z čehož 60 % tvoří pacienti s Alzheimerovou nemocí a 40 % pacienti s nedošetřenou demencí, u kterých existuje předpoklad, že není dořešen typ neurodegenerativní poruchy, a není tak vyloučena přítomnost Alzheimerovy nemoci a rozvoj Alzheimerovy demence v budoucnu.

V Brně je podíl pacientů s Alzheimerovou nemocí vyšší (67,5 % v roce 2017).

Absolutně nejvyšší počet pacientů s Alzheimerovou nemocí a nedošetřenou demencí je v Praze, Moravskoslezském, Středočeském a Jihomoravském kraji (regiony s nejvyšším počtem obyvatel).

Poměr pacientů s určenou Alzheimerovou nemocí a nedošetřenou demencí se mezi kraji výrazně liší, v Brně je s Alzheimerovou nemocí diagnostikováno téměř 68 % nemocných.

Podle dat NZIS je v ČR zaznamenána Alzheimerova nemoc s četností 582 případů na 100 000 obyvatel (data za rok 2017). Nejvyšší výskyt vzhledem k počtu obyvatel je v Pardubickém kraji a kraji Vysočina, naopak nejnižší počet zaznamenaných případů je v Libereckém a Moravskoslezském kraji. Mezi kraji jsou výrazné rozdíly, a to i po provedení věkové standardizace. Tyto rozdíly mohou být i důsledkem nedostatečné diagnostiky nebo její nedostupnosti pro seniorní pacienty v určitých oblastech. Brno se řadí mezi regiony s nejvyšším počtem diagnostikovaných nemocných (751/ 100 tis. obyvatel).

Nejvyšší standardizovaná úmrtnost obyvatel s vykázanou úmrtnostní diagnózou Alzheimerovy nemoci je v Pardubickém kraji - téměř dvojnásobná oproti Moravskoslezskému kraji (128,8 vs. 72,3 případů na 100 000 obyvatel). Zatímco v Pardubickém kraji, Hl. m. Praha a kraji Vysočina tvoří osoby s vykázanou AN více než 10 % zemřelých, v Moravskoslezském kraji je to pouze 6,4 %. Celkově byla v ČR v roce 2017 u 9,7 % zemřelých osob vykázána Alzheimerova nemoc.

Průměrný věk při úmrtí u osob s vykázanou Alzheimerovou nemocí v čase setrvale narůstá - za posledních 20 let se zvýšil o 5 let (ze 78 na 83 let), což je důsledkem zlepšující se zdravotní péče a celkového prodlužování délky života pacientů.

Demografické predikce ukazují, že v následujících 30 letech dojde k významnému nárůstu podílu obyvatel starších než 60 let a obyvatel starších než 65 let. S tímto vývojem bude nevyhnutelně spojena vyšší nemocnost typická pro populaci seniorů. Populační modely v souvislosti s tím ukazují na očekávatelný nárůst počtu pacientů se zhoubnými nádory, nemocemi oběhové soustavy a s diabetem. Podstatný bude rovněž růst počtu nemocných seniorů s neurodegenerativními onemocněními (demence, Alzheimerova choroba). Tato podstatná část populace bude potřebovat dlouhodobou zdravotně-sociální péči.

Zatímco v roce 2017 bylo v ČR zaznamenáno přibližně 60 tisíc nemocných s Alzheimerovou nemocí, statistická predikce předpovídá pro rok 2030 již více než 90 tisíc nemocných.

V okrese Brno-město je predikován pro rok 2030 nárůst ze současného počtu 2,8 tisíce osob s Alzheimerovou nemocí na 4,3 tisíce nemocných.


Autor: Mgr. Lucie Pokorná

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »