InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Podpis Regionální sektorové dohody pro Plzeňský kraj

15.02.2019
PLZEŇSKÝ KRAJ - Deset subjektů podepsalo 13. února 2019 na krajském úřadě Regionální sektorovou dohodu pro Plzeňský kraj v oblasti textilního, oděvního, kožedělného a obuvnického průmyslu.
Ilustrační snímek | Foto: Plzeňský kraj
- Josef Bernard - hejtman Plzeňského kraje
- Ivana Bartošová - náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu
- Ivo Grüner - náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky
- Jan Wiesner - prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS)
- Dagmar Kuchtová - generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP)
- Jiří Česal - výkonný ředitel Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK)
- Rostislav Dvořák - předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD)
- Zdeněk Novotný - ředitel krajské pobočky Úřadu práce ČR
- Pavel Karpíšek - předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje
- Jindřich Brabec - předseda Regionální rady odborových svazů ČMKOS Plzeňského kraje
- Milan Baxa - jednatel společnosti Applycon s.r.o.
- Marta Párová - HR manager společnosti Borgers CS spol. s r.o.

Sektorová dohoda pro Plzeňský kraj vychází z celostátní Sektorové dohody pro textilní, oděvní, kožedělný a obuvnický průmysl (TOK) uzavřené v roce 2015, kterou adaptuje na podmínky Plzeňského kraje. V posledních 25 letech prošel textilní a oděvní průmysl velmi komplikovaným vývojem. Na druhou stranu, v tomto období vzniklo množství nových menších i středních firem. Vedle oděvního průmyslu dlouhodobě působí v Plzeňském kraji také textilní firmy, které patří mezi významné zaměstnavatele, mezi nimiž lze jmenovat např. firmu Borgers CS.

Vize regionální sektorové dohody reaguje na potřeby výrobců a na jejich aktuální i dlouhodobou poptávku po kvalifikované pracovní síle. Právě kvalifikovaná pracovní síla tvoří základní předpoklad stabilního rozvoje odvětví. Textilní a oděvní firmy jsou a do budoucna v mnohem větší míře budou konfrontovány s potřebou generační obměny zaměstnanců. Kvalifikovaní zaměstnanci by měli tvořit stabilní základ pro dlouhodobý rozvoj firem. Vedle toho je nutné brát v potaz cyklické výkyvy dané ekonomickými zákonitostmi, které přechodně zvyšují či snižují poptávku na trhu práce. I tento faktor je potřebné v úvahách o krajské sektorové dohodě zohlednit.

Také pro Krajský úřad Plzeňského kraje je důležité, aby odborné zaměření vzdělávacích institucí (a z nich vycházející nové pracovní síly) bylo v souladu s potřebami ekonomických subjektů v kraji. Tento soulad nabídky a poptávky na pracovním trhu pak odráží efektivitu vynaložených krajských finančních prostředků do vzdělávacího systému.

Zúčastněné strany si uvědomují potřebu kvalifikovaných pracovníků pro odvětví, které se v posledních letech rozvíjí jednak v textilním průmyslu v restrukturalizované podobě, jednak v tradiční podobě v oblasti oděvní výroby. Zvládnutí moderní techniky a inovací je výzvou pro kvalifikované absolventy škol, kteří najdou v našich oborech jistotu zaměstnání a příležitost k seberealizaci.

Proto je vizí zúčastněných stran spolupráce podniků TOK s odbornými školami a Plzeňským krajem při získávání a motivaci studentů a vytváření výukových programů pro potřeby zaměstnavatelů. K jejímu naplnění jsou zúčastněné strany připraveny přispět zajišťováním odborné výuky, odborné praxe a budováním prestiže firem TOK a škol vyučujících technologie těchto odvětví u mladé generace a jejích rodičů. S plným vědomím toho, že restrukturalizace poškodila jméno různých oborů v očích veřejnosti, je třeba představit školám, tj. učitelům, žákům i rodičům, podniky jako zajímavé partnery pro spolupráci. Není třeba klást jen požadavky na kvalifikované absolventy, ale je třeba nabídnout co nejširší spolupráci při jejich přípravě a při aktualizaci vzdělávacích programů tak, aby odpovídaly aktuálním vzdělávacím potřebám firem.

Spolupráce odvětví, škol a Kraje se jeví jako nezbytný předpoklad pro úspěšnost naplnění této vize.

K naplnění vize zúčastněných stran a v souladu s vizí Sektorové rady TOK jsou definovány následující cíle.

1. Navázání úzké spolupráce středních škol a zaměstnavatelů na takové úrovni, aby školy doplňovaly nebo vytvářely školní vzdělávací programy a navrhovaly rámcové vzdělávací programy s využitím praktických aplikací z podniků TOK.
2. Spolupráce odborných škol a podniků TOK při zajišťování odborné praxe studentů a stáží odborných pedagogů, presentaci oboru pedagogům, rodičům, žákům a studentům.
3. Spolupráce Krajského úřadu Plzeňského kraje, škol a podniků při zajišťování prezentace TOK podniků co nejširší veřejnosti a zvýšení zájmu o studium TOK oborů.
4. Spolupráce Krajského úřadu Plzeňského kraje, škol a podniků při zvyšování obecně pozitivního povědomí veřejnosti o TOK průmyslu v Plzeňském kraji.
5. Spolupráce krajů, škol a podniků při zajišťování a vyhodnocování zpětné vazby k aktivitám vzešlým ze sektorové dohody.

Tyto cíle vychází z objektivního posouzení stavu a předpokládaného vývoje odvětví. Byly zpracovány studie Dopady globalizačních vlivů na odvětví českého textilního a oděvního průmyslu a možnosti, jak na ně reagovat v období příštích 10 let včetně Strategie textilního a oděvního průmyslu do roku 2025. Pro řízení lidských zdrojů je relevantní studie Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností.

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »