InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Mladí programátoři budou tvořit nejlepší opendatovou aplikaci

15.02.2019
HRADEC KRÁLOVÉ - Na konci března se v Hradci Králové uskuteční první ročník soutěže pro žáky středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol nebo vysokých škol nazvaná Hackathon. Soutěžící budou programovat webovou aplikaci pro otevřená data Královéhradeckého kraje. Na vítěze čeká finanční odměna ve výši 20 000 korun.
Pozvánka | Foto: Královéhradecký kraj
Královéhradecký Hackathon se uskuteční 21. března 2019 na půdě Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové od osmi ráno do osmi večer. Soutěžní týmy čeká celodenní programování s možnou asistencí školeného mentora, na jehož konci vznikne software užitečný všem obyvatelům Královéhradeckého kraje.

"Znalost programovacích jazyků je v dnešní virtuální době nesmírně užitečná a Hackathon pomůže našim studentům jednak ověřit si své dovednosti v praxi a také získat cenné zkušenosti. Věřím, že na našich školách studuje řada skvělých programátorů, kteří nám svými nápady pomohou zlepšit přístupnost a využitelnost otevřených dat, která Královéhradecký kraj poskytuje," uvedla náměstkyně pro školství a tělovýchovu Martina Berdychová, která spolu s náměstkem ministra vnitra Jaroslavem Strouhalem převzala nad soutěží záštitu.

Hackathon pořádá Královéhradecký kraj ve spolupráci s Fakultou informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Hlavním partnerem soutěže je firma Unicorn, partnerem je firma Ders. Účelem Hackathonu je podporovat vznik aplikací, využívajících tak zvaná otevřená data, čili data dostupná na internetu ve strojově čitelné podobě, jejichž podmínky užití umožňují je volně využívat. Současně se tak podporují i Open-Source softwary, které autor poskytuje s otevřeným zdrojovým kódem a s licencí specifikující, jaká práva k otevřenému kódu získá jeho uživatel a jak s ním může nakládat.


Užitečné informace
"Přístup k tak zvaným otevřeným datům umožňuje kraj na svém webu. Lidé zde najdou například seznam památných stromů, přehled středoškolských oborů, seznamy lékařských pohotovostí, či dokonce i informace o rozpočtu. Touto cestou otevíráme náš úřad ještě více veřejnosti. V našich datových skladech je hodně zajímavých informací o kraji," uvedl krajský radní a iniciátor Hackathonu Rudolf Cogan.

Soutěžní aplikace posoudí odborná porota, která bude hodnotit funkčnost aplikace, jak je ovladatelná a pro uživatele intuitivní a přehledná. Důležitá bude také míra využití otevřených dat Královéhradeckého kraje a také jaký užitek přinese veřejnosti.

Podmínkou soutěže je, že soutěžící bude student střední školy (gymnázium, střední odborná škola či střední odborné učiliště), konzervatoře, vyšší odborné školy nebo vysoké školy. Maximální počet soutěžících je 40 osob. Soutěžit se bude v týmech v počtu od dvou do čtyř soutěžících. Přihlašování začne 14. února od osmi hodin ráno a skončí 14. března minutu před půlnocí. Registrační formulář, pravidla a harmonogram soutěže lze nalézt na stránkách Hackathonu www.hackathon-khk.cz.

Od poloviny minulého roku je na webu Královéhradeckého kraje zpřístupněno 12 datových sad, které čerpají data napříč celým krajským úřadem. Prolink na datový sklad lze nalézt přímo v hlavní nabídce webu Královéhradeckého kraje nebo na adrese www.kr-kralovehradecky.cz/datovy-sklad.html.

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »