InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Lidé mohou do konce února nominovat výjimečné osobnosti

22.01.2019
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost a anketu Osobnost Moravskoslezského kraje vyhlásil hejtman Ivo Vondrák koncem minulého roku. Nominace může veřejnost zasílat do konce února, slavnostní vyhlášení je plánováno na květen tohoto roku.
Snímek z minulých ročníků | Foto: msk.cz
Anketa Osobnost Moravskoslezského kraje upozorňuje na výjimečné osobnosti severní Moravy a Slezska už druhým rokem. Ceny hejtmana za společenskou odpovědnost budou letos předány podesáté.

"Těším se na nominace. Každý z účastníků soutěže přináší do života našeho kraje nový příběh plný lidskosti jako protiklad rezignace nebo planého kritizování. Dokud totiž dokážeme uvažovat o dobrých věcech a přinášet je do života, aby sloužily nejen nám samotným, ale také těm kolem nás, pak jsme na správné cestě a dokážeme se vyrovnat s problémy, které život přináší," uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Je přesvědčen o tom, že je důležité vyzdvihnou jednotlivce i celé týmy a poděkovat jim za to, že dělají pro kraj, pro občany více, než je jejich povinnost a než jim ukládá zákon. "To je podstata společenské odpovědnosti. Klíčem k úspěchu jsou lidé vzdělaní, pracovití, motivovaní, altruističtí," dodal hejtman s tím, že samotná nominace a úspěch v soutěži mohou jejím účastníkům pomoci zviditelnit se v konkurenci a motivovat ostatní.

"V době, kdy jsou všichni nastaveni především na výkon a zisk, a kdy je čím dál těžší prosazovat zájmy společenské, je to příležitost, jak se společensky odpovědné firmy mohou zviditelnit jak mezi konkurencí, tak u potencionálních uchazečů o zaměstnání. Zaměstnance je náročné si získat a udržet, a tím, že má o ně firma zájem, a dává to dostatečně najevo, se stává žádaným zaměstnavatelem," dodal hejtman Ivo Vondrák.

Soutěž Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost pořádá Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Radou kvality ČR již od roku 2009 - letos je vyhlášen 10. jubilejní ročník. Moravskoslezský kraj je průkopníkem této soutěže v Česku a inspiruje ostatní. Soutěž je rozdělena do tří hlavních kategorií - podnikatelské subjekty, obce, organizace veřejného sektoru. Ty se dále člení podle počtu zaměstnanců nebo působnosti obcí. Hodnotící komise u soutěžících posuzuje řadu sociálních, environmentálních i ekonomických ukazatelů. Zaměřuje se mimo jiné na jejich vztah k okolí a jeho sociálním potřebám, podporu sociálně ohrožených skupin, handicapovaných i osob se změněnou pracovní schopností a další.

Hejtman Ivo Vondrák vyhlásil i druhý ročník ankety Osobnost Moravskoslezského kraje. Loni měla tato anketa velký úspěch a překvapil vysoký počet přihlášených. Hlavním cílem je upozornit veřejnost na mimořádné aktivity a činy v Moravskoslezském kraji, které mohou být pro druhé ohromnou inspirací.

"Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ve vašich očích hrdina? Nominujte ho. Může to být politik, lékař, umělec nebo třeba ?jen" babička odvedle, mimořádná celou svojí duší a činy," vyzval hejtman Ivo Vondrák.

Osobnost Moravskoslezského kraje se bude vybírat ve dvou kolech. V prvním kole bude osobnost nominovat veřejnost. Lidé budou mít k dispozici anketní lístek, který odešlou elektronicky nebo poštou na moravskoslezský krajský úřad. Nominace budou přijímány do konce února. Z těchto návrhů pak pětičlenná komise v čele s hejtmanem vybere vítěze.

Loni občané kraje nominovali celkem 53 osobností, hodnotící komise z nich vybrala vítěze - českého herce, režiséra, divadelního ředitele, scenáristu, publicistu, moderátora, pamětníka holocaustu a bojovníka za svobodu Luďka Eliáše.

Informace a podmínky přihlášení do soutěží.

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »