InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nového zázemí a moderní techniky se dočkala SŠ hospodářská a lesnická ve Frýdlantu

18.01.2019
LIBERECKÝ KRAJ letos dokončí sedm z celkových osmi Center odborného vzdělávání (COV) za více jak 592 milionů korun. Projekty pomohou zkvalitnit střední a vyšší odborné vzdělávání v regionu. Kompletní nové prostory prvního dokončeného COV pro zemědělství se dnes otevřely na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu (SŠHL). Celkové výdaje na stavbu a vybavení jsou včetně evropských a státních dotací 76.311.715 korun. Liberecký kraj vynaloží na všech osm projektů COV ze svého rozpočtu částku 109.310.429 korun.
Ilustrační snímek | Foto: Liberecký kraj
"Výstavba Center odborného vzdělávání významně zlepší podmínky pro výuku na odborných technických školách a učilištích v kraji. Všech osm projektů uspělo v konkurenci s dalšími projekty v republice při soutěži o podporu z evropských fondů. Jsem rád, že jsme dnes mohli slavnostně otevřít první z osmi center právě ve Frýdlantu. Právě v tomto hospodářsky nejslabším regionu Libereckého kraje je investice do vzdělávání mimořádně důležitá," uvedl hejtman Martin Půta.

Praktická výuka žáků bude probíhat už v nové budově, ve které jsou strojírenské a opravárenské dílny či nové šatny a sociální zázemí. V rámci projektu vznikla i plocha pro parkování zemědělské techniky.

"Vybudování nových prostorů byla první část projektu. Ve druhé etapě jsme pořídili moderní vybavení, které pomůže žákům lépe si osvojit praktické postupy, jež pak využijí na trhu práce. Žáci se mohou seznámit například s obsluhou zemědělského traktoru, s mechatronickým soustruhem, ale i s dílenskými pomůckami, jako je kovadlina, strojní pila, bruska, vrtačka, vysokozdvižný vozík či kovářská výheň," vysvětlil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

"Celková výše výdajů na stavební práce dosahuje 52.689.522 korun. Z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu očekáváme příspěvek ve výši 45.192.308 korun. Na vybavení pak bylo vyčleněno 20.400.128 korun, přičemž více jak 18 milionů obdržíme z dotačních prostředků," doplnila Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Celková suma investovaná do COV pro zemědělství ve Frýdlantu tak činí 76.311.715 korun. Žáci budou využívat moderní vybavení již od začátku druhého pololetí školního roku 2018/2019.

Kraj staví COV kromě Frýdlantu ještě na dalších sedmi školách. Brzy se otevře COV technické (Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov) a COV strojírenství a elektrotechniky (Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola v Liberci).

Nejpozději v březnu plánuje náměstek Petr Tulpa dokončení posledních dodávek vybavení na COV automobilového průmyslu (Integrovaná střední škola ve Vysokém nad Jizerou) a COV strojírenství a informatiky (Střední průmyslová škola v České Lípě), v červnu pak u COV služeb (Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v České Lípě).

COV uměleckoprůmyslové na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově plánuje kraj dokončit na konci letošního léta. Z důvodu částečné havárie se zpozdí projekt COV řemesel na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou.

"Na projekt COV u všech osmi škol jsme z krajského rozpočtu vyčlenili více jak 109 milionů korun. Některé částky z celkového finančního objemu bezmála 593 milionů na všechna COV jsou zatím odhadované. Ještě probíhají veřejné zakázky na pořízení vybavení a stavební práce na některých školách mají mírné zpoždění," uzavřela Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Přehled pořízeného vybavení pro SŠHL:

Zemědělská technika: 3.408.344 korun
- kolový traktor pro výuku autoškoly, zemědělský traktor, čelní nakladač vč. příslušenství, návěs, luční smyk, svinovací lis, secí stroj, kotoučové rozmetadlo
Strojní zařízení: 6.384.458 korun
- mechatronický soustruh s příslušenstvím s možností práce v plně manuálním režimu, mechatronický soustruh s příslušenstvím s digitálním odměřováním, univerzální frézka / dodavatel ze Švýcarska
Lesnická technika: 6.855.860 korun
- kolový traktor s lesnickou nástavbou, vyvážecí souprava, železný kůň
Dílenské vybavení: 3.360.872 korun
- kovadlina, dílenské ponky, plechové skříně, regály, dílenský jeřáb, kovářská výheň, buchar kovářský, strojní pila, dvoukotoučová bruska, sloupová vrtačka, automobilové zvedáky, svářečky, plazmová řezačka, vysokozdvižný vozík, apod.
Nábytek: 300.207 korun
- lavice, židle školní i kancelářské, katedra, skříně šatní i kancelářské, kancelářský stůl
IT vybavení: 90.387 korun
- dataprojektor, počítač s příslušenstvím a tiskárna
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »