InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Východočeši představují v Brně cykloturistiku a aktivní trávení volného času

18.01.2019
V Brně ve čtvrtek odstartoval významný veletrh cestovního ruchu Regiontour. Až do neděle 20. ledna se na brněnském výstavišti v pavilonu P představí téměř všechny české kraje a regiony. Ani Pardubický kraj zde nemůže chybět. I v tomto roce se kraj prezentuje pod společnou značkou Východní Čechy s Královéhradeckým krajem. Výstavní expozice obou regionů je v letošním roce tematicky zaměřena na cykloturistiku a aktivní trávení volného času. Společnou východočeskou expozici slavnostně otevřeli hejtmani obou krajů Martin Netolický a Jiří Štěpán společně s radními pro sport a cestovní ruch René Živným a Pavlem Hečkem.
Pardubický kraj nechybí na veletrhu Regiontour | Foto: Pardubický kraj
"Spolupráce obou krajů v propagaci cestovního ruchu se nám v minulých třech letech osvědčila, proto s ní počítáme i v roce 2019. A nejde jen o spolupráci na veletrzích, ale i při tvorbě a distribuci propagačních materiálů, přípravě marketingových kampaní nebo organizování cest pro novináře a influencery v našich krajích," řekl hejtman Pardubického kraj Martin Netolický, který sám vyznává aktivní trávení volného času, a to jak na kole, tak v zimě na lyžích.

"Ačkoliv je Královéhradecký kraj mnohem více spjat se zimní turistikou díky Krkonoším a Orlickým horám, tak i v našem regionu jsou velmi dobrá lyžařská střediska, ale také množství běžeckých tras. Ač to na počátku zimy nevypadalo, tak sněhové podmínky na horách jsou nyní velmi dobré, což přímo vybízí k nazutí sjezdových nebo běžeckých lyží," uvedl hejtman Netolický.

"Nejvyšší české hory Krkonoše jistě není třeba představovat. Návštěvníky Královéhradeckého kraje ale také mohu pozvat do Orlických hor. Deštné v Orlických horách, Zdobnice, Říčky v Orlických horách a jiné zdejší lokality nabízejí v zimě i v létě prostředí vhodné nejen pro rodiny s dětmi a začínající sportovce. Milovníci klidu jistě ocení atmosféru v některém z menších horských středisek. Pozoruhodná je zdejší příroda a také četné kulturní památky. Divoká Orlice spojuje oboje. Na jejím toku v okruhu devíti kilometrů leží řada hradů a zámků. Orlici se právem přezdívá Česká Loira. Za návštěvu rozhodně stojí také kostel v Neratově či třebechovický betlém," potvrdil slova svého kolegy hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Expozice Východní Čechy se nachází na brněnském výstavišti v pavilonu P, stánek č. 032. Návštěvníci se zde mohou seznámit s nabídkou celkem jedenácti turistických oblastí obou krajů a mohou si odnést nejen praktické tipy na výlety nebo cyklovýlety, ale i tištěné propagační materiály a mapy. Stánek oživuje cyklotrenažér, na kterém si návštěvníci mohou ověřit svoji fyzickou zdatnost, a mezi další zpestření patří fotokoutek s historickým kolem.

Novinkou v rámci krajské prezentace je také účast zahraničního partnera z Ukrajiny. "Na základě naší spolupráce se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině jsme se domluvili s jejich agenturou cestovního ruchu, která se poprvé představí v Brně v rámci našeho stánku. Zakarpatská oblast se postupně dostává do povědomí prozatím především individuálních turistů, ale má skutečně co nabídnout," sdělil hejtman Netolický.

"I Královéhradecký kraj aktivně propaguje své zahraniční partnery. Na březnovém veletrhu Infotour a cykloturistika v Hradci Králové se budou prezentovat naši přátelé z Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Arménie a Polska," doplnil Jiří Štěpán.

Obměnou pro letošní rok projde také tradiční letní turistická soutěž Cyklopecky, která se zrodila již před pěti lety a udržuje si zájem cyklistů z obou regionů. "Cykloturistika je u nás celorepublikově na vzestupu a náš kraj je pro ni jako stvořený, máme významnou síť značených cyklostezek, množství cyklotras jak pro rekreační cyklisty, tak pro náročné bikery. Proto jsme se v rámci debaty s Královéhradeckým krajem dohodli na to, že letošní Cyklopecky propojí oba kraje. Budeme tak mít pět čistě našich tras, pět z Královéhradeckého kraje a stejný počet cyklotras bude oba regiony spojovat. Slibujeme si od toho opět větší účast v soutěži a propagaci našich destinací v sousedním kraji a naopak," řekl René Živný, radní odpovědný za cestovní ruch a sport v Pardubickém kraji.

"Během loňského léta navštívilo Královéhradecký kraj nejvíce turistů za celou dobu, bylo jich téměř 1,2 milionu. To je skvělá zpráva, která nás motivuje k další práci. Neustále se snažíme náš kraj propagovat a turisty k nám zvát. Máme se čím chlubit a nejsou to jen notoricky známé turistické cíle, jako je Kuks, královédvorská zoo či zámek Hrádek u Nechanic. Například v Kladském pomezí bude během léta probíhat Festival zážitků, věnovaný poznávání každodenního života ve středověkých i novověkých hradech a pevnostech," uvedl Pavel Hečko, radní pro dotace a cestovní ruch Královéhradeckého kraje, s tím, že na své si přijdou také milovníci umění.

"Letní hudební festival Za poklady Broumovska každoročně láká na deset výjimečných podvečerních koncertů českých i zahraničních umělců v unikátní atmosféře barokních kostelů. Genius loci broumovského regionu, benediktinská historie a architektura zasazená do nádherné krajiny, to vše ve spojení s klasickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru festivalu," dodal radní Hečko jeden z příkladů kulturního života v Královéhradeckém kraji.

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »