InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Slavnostní odhalení pamětní desky k uctění památky cembalistky Zuzany Růžičkové

15.01.2019
PLZEŇ - Před budovou Konzervatoře Plzeň byla včera odhalena pamětní deska k uctění památky plzeňské rodačky a světové cembalistky Zuzany Růžičkové.
Slavnostní odhalení pamětní desky | Foto: Plzeňský kraj
Slavnostního odhalení se vedle osobností veřejného a kulturního života a veřejnosti zúčastnili za Plzeňský kraj náměstci hejtmana Marcela Krejsová a Vladislav Vilímec, který se se Zuzanou Růžičkovou osobně znal. Pamětní desku, jejíž autorem je renomovaný sochař a výtvarník Václav Fiala, odhalil primátor města Plzně Martin Baxa.

Zuzana Růžičková, provdaná Kalabisová (14. ledna 1927 Plzeň - 27. září 2017), byla česká klavíristka, cembalistka a hudební pedagožka.

Absolvovala gymnázia v rodné Plzni. Po nacistické okupaci byla vězněna v koncentračních táborech Terezín, Osvětim-Březinka a Bergen-Belsen. Za svého pobytu v Terezíně se seznámila s vězněnými hudebníky, mimo jiné též s operním pěvcem Karlem Bermanem či Gideonem Kleinem, který ji vyučoval hudební harmonii.

Po válce studovala v hudební škole v Plzni hru na klavír, po té vystudovala hru na klavír a cembalo na pražské AMU. V roce 1956 zvítězila na mezinárodní cembalové soutěži v Mnichově, poté studovala hru na cembalo v Paříži u švýcarské profesorky Marguerite Roesgen-Championové.

S houslistou Josefem Sukem procestovala Zuzana Růžičková celou Evropu, Japonsko, Thajsko, Austrálii, USA a Kanadu. Hostovala na festivalech. Byla sólistkou České filharmonie, vyučovala hru na klavír a cembalo a v polovině 80. let se jí na AMU podařilo prosadit cembalo jako plnoprávný hlavní studijní obor. U svých studentů se vždy snažila, aby nezapomněli, co to byl holokaust. Působila také na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, vedla mistrovské kurzy po Evropě, například v Curychu, Stuttgartu či v Sofii, ale i v Tokiu.

Byla známá především jakožto výborná interpretka hudebního díla Johanna Sebastina Bacha. Na svém kontě měla více jak 35 dlouhohrajících desek. Její dlouholetá celosvětová koncertní aktivita ji přinesla i lichotivou přezdívku první dáma cembala.

Zuzana Růžičková získala řadu dalších ocenění: čtyřikrát například prestižní pařížskou cenu Grand Prix du Disque Académie Charles Cros. V roce 2003 jí byl udělen francouzský titul Rytíře umění a literatury a od českého prezidenta převzala medaili Za zásluhy, letos v lednu pak dostala zcela nové ocenění Classic Prague Awards a v únoru ji ministr kultury Daniel Herman jmenoval Dámou české kultury.

V prosinci 1952 se vdala za hudebního skladatele Viktora Kalabise, s nímž žila v Jindřichově Hradci.

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »