InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Projektová kancelář Kraje Vysočina už tři roky pomáhá získávat rozvojové dotace

15.01.2019
Projektová kancelář Kraje Vysočina, příspěvková organizace, vstoupila od ledna do čtvrtého roku své existence. Jednou z jejich hlavních náplní je pomáhat svému zřizovateli, Kraji Vysočina, a dalším příspěvkovým organizacím kraje získávat prostředky z evropských a národních dotačních titulů na rozvoj celého regionu. V případě úspěšně získaných dotací také řídit pokud možno bezproblémovou realizaci a s ní spojenou administraci projektů.
Ilustrační snímek | Foto: pkvysocina.cz
K 31. 12. 2018 byla úspěšně ukončena realizace velkého počtu projektů z oblasti školství. Střední školy z celé Vysočiny získaly v rámci výzvy zaměřené na výstavbu a modernizaci infrastruktury a také nákup potřebného vybavení finanční prostředky v celkové výši přes 300 milionů korun. Cílem bylo podpořit na školách zejména výuku přírodních věd a cizích jazyků, technické a řemeslné obory i práci s digitálními technologiemi.

Výsledkem je například pořízení moderních center obnovitelných zdrojů energie za cca 26 milionů korun na třech stavebních a technických školách v kraji, kde se studenti mohou seznámit s nejnovějšími technologiemi v tomto oboru a jejich použití v praxi si mohou sami vyzkoušet.

V Havlíčkově Brodě byla zrealizována přístavba budovy pro praktickou výuku v areálu SPŠ stavební za přibližně 26 milionu korun, což umožnilo otevření nových učňovských oborů v rámci školy.

V areálu Střední průmyslové školy Třebíč byl postaven jeden nový pavilon a jeden zrekonstruován, což umožnilo přesunout část výuky z ulice Demlova a centralizovat ji do areálu Manželů Curieových. Celková investovaná částka včetně vybavení je asi 192 milionů korun.

Dotace přispěla také k výraznému posunu v kvalitě výuky zemědělských oborů na České zemědělské akademii v Humpolci tím, že v areálu Školního statku v Humpolci byly pořízeny nové prostory pro odbornou praxi za cca 60 milionů korun. Součástí je nová budova a technologie pro chov prasat, nová hala pro uskladnění moderních zemědělských strojů a nové zázemí pro výuku.

Výše uvedené jsou jen příklady největších investic, ale Projektová kancelář pomáhala s administrací dalších 10 méně finančně náročných projektů v rámci této výzvy zaměřené na infrastrukturu středních škol.

"Také jsme dosáhli maxima dotací na šest projektů nemocnic, které se týkají nákupu nových zdravotnických přístrojů a vybavení. Na konci roku 2018 byl úspěšně dokončen projekt Nemocnice Pelhřimov, kde byly z dotace pořízeny přístroje za téměř 92 milionů korun. Jednalo se například o nákup nového CT, pěti RTG přístrojů, laparoskopických věží, monitorů vitálních funkcí atd.," přiblížila ředitelka Projektové kanceláře Kraje Vysočina Erika Šteflová a dodává: "Zbývajících pět projektů nemocnic za dalších 370 milionů korun bude ukončeno během první poloviny roku 2019, v rámci kterých budou mimo jiné pořízeny dvě nové magnetické rezonance."

Projektová kancelář, příspěvková organizace, se podílí i na zpracování a administraci projektů na financování a zkvalitnění sociálních služeb v Kraji Vysočina a spolupracuje se zaměstnanci Kraje Vysočina a zástupci poskytovatelů sociálních služeb na evaluačních zprávách požadovaných poskytovateli dotací.

"Za skvělou spolupráci jsme velice vděční všem zaměstnancům Kraje Vysočina a příspěvkových organizací," uzavřela Erika Šteflová, ředitelka Projektové kanceláře Kraje Vysočina.

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »