InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Myslí na seniory, nemocné děti, zvířata v nouzi, ale i deštné pralesy. Seznamte se s mladými Dobro-druhy

13.12.2018
PRAHA - V dětech je naše budoucnost. To si myslí i Nadace Via, a proto už pátým rokem zastřešuje program Dobro-druzi, ve kterém podporuje děti a dospívající, aby si vyzkoušeli, jaké to je udělat něco pro druhé. A další ročník Dobro-druhů už zná své mladé filantropy. Nejmladším je deset, těm nejstarším osmnáct. Celkem je jich přes sto padesát a přihlášky do Nadace Via přišly ze všech koutů České republiky.
Ilustrační snímek | Foto: nadacevia.cz
Stejně jako předchozí Dobro-druhy je spojuje chuť uspořádat benefiční akci pro dobrou věc. Často jde o školní kolektivy nebo skupiny přátel, které při pořádání benefic čerpají ze svých rozličných talentů - někteří uspořádají koncert, další napečou cukroví, jiní zorganizují prodejní vernisáž vlastních uměleckých děl. Minimálně jeden člen týmu zastává roli patrona a musí být starší osmnácti let - může jít i o rodiče, učitele nebo oddílového vedoucího. Cíle pomoci jsou různé, ale přesto je možné je shrnout do několika hlavních oblastí - chtějí pomoci dětem ve ztížených životních podmínkách, seniorům, zvířatům v nouzi a životnímu prostředí.

Všechny projekty podpořila Nadace Via vstupní částkou 5 000 korun na jejich realizaci. "Aby mladí Dobro-druzi věděli, jak na uspořádání benefiční akce a efektivní spolupráci v týmu, získají od nás metodickou a vzdělávací podporu a také finanční příspěvek na zajištění nejnutnějších nákladů spojených s akcí. Navíc zdvojnásobíme částku, kterou dobročinnou akcí získají, až do výše 20 000 Kč," říká Kristina Papoušková, programová manažerka programu Dobro-druzi. Ty nejúspěšnější projekty, kterým se podaří vybrat více než 30 000 korun, odmění nadace navíc bonusem. Získané prostředky poputují přímo vybraným organizacím nebo lidem, které si týmy samy zvolily jako cíl své pomoci.

V předchozím ročníku se podařilo týmům Dobro-druhů uspořádat 40 benefičních akcí, na nichž vybraly včetně příspěvku Nadace Via 1 023 902 Kč. Za 5 let se stalo Dobro-druhy více než 1 000 dětí a mladých lidí, kterým se pro dobrou věc podařilo získat téměř 3 000 000 Kč.

Program je určen skupinám dětí a mladých lidí od druhého stupně ZŠ do 26 let, kteří se rozhodli věnovat své nápady, aktivitu, energii a čas přípravě benefičních projektů, jejichž výtěžky pak darují na dobrou věc. "Programem Dobro-druzi se snažíme v mladých lidech probouzet zájem o jejich okolí, vést je k pomoci druhým a aktivnímu občanství. Rádi bychom, aby dobročinnost, štědrost a starost o druhé přijali jako běžnou součást života," dodává Kristina Papoušková.

Nadace Via už nyní připravuje otevření dalšího ročníku. Už od 15. ledna 2019 budou moci další týmy posílat své přihlášky přes webové stránky nadace. Přihlášky do nového kola Dobro-druhů budou přijímány do 14. března 2019.

Více informací o programu Dobro-druzi je k dispozici na www.nadacevia.cz/dobro-druzi. Jak si vedou letošní Dobro-druzi je možné sledovat také na Facebooku.

Program Dobro-druzi je financován z darů Human Garden a individuálních dárců Sanjiva Suriho, Andersona Willingera, Dalibora Pecha, Evy Zelinkové, Františka a Jany Dostálkových, Petra a Jindry Sýkorových, Hany a Dalimila Dvořákových, Ondřeje Fryce a dárců dárcovské výzvy Davida Bureše a Davida Neveselého.

Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »