InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jihočeští školáci se učí zpracovávat kalkulace i správně číst smlouvy, které dostanou k podpisu

11.12.2018
JIHOČESKÝ KRAJ - Výuka finanční gramotnosti vtrhla do českých škol. Čtvrťáci a páťáci v ní poznávají svět peněz. Mnozí poprvé slyší slova jako dluh či splátka nebo vidí, jak funguje bankomat. Projekt Abeceda peněz, který připravila Česká spořitelna, získal akreditaci Ministerstva školství. A jeho obliba se mezi školami v celé zemi i v jižních Čechách rychle šíří. Jen za poslední měsíc se výuky zúčastnilo přes stovku dětí z regionu.
Ilustrační snímek | Foto: vokurka.cz
Cílem Abecedy peněz je naučit děti správnému hospodaření s penězi. "Naší ambicí je zásadně zvýšit finanční gramotnost společnosti a zejména mladé generace. A v ideálním případě i prosadit finanční vzdělávání coby jeden z předmětů základního školství u nás," vysvětluje David Hubáček, který je v České spořitelně zodpovědný za finanční vzdělávání.

Správa peněz je totiž poměrně klíčovou dovedností. A dosud byly pro děti hlavním a mnohdy jediným zdrojem informací rodiče. Ne vždy šlo ale o zdroj kvalitní. Dospělí Češi mají většinou laxní přístup k řízení rodinných financí. A celá čtvrtina lidí v zemi žije od výplaty k výplatě.

Do loňského pilotního ročníku Abecedy peněz se zapojilo přibližně 110 tříd z celé ČR. Díky pozitivnímu ohlasu mezi učiteli i řediteli jich jen v prvním pololetí letošního školního roku bylo na 150. A přibývají stále další.

Podpis smlouvy dal dětem zabrat
Abeceda peněz ukazuje dětem svět financí i souvislosti v něm a hravou formou prohlubuje jejich vědomosti týkající se hospodaření s penězi. V rámci několikaměsíčního programu se školáci učí plánovat své finance a nové znalosti průběžně za pomoci odborných lektorů i svých učitelů přenášejí rovnou do praxe. "Děti mají za úkol vybudovat vlastní firmu. Navrhnout její logo, název a hlavně sortiment. Takové zboží, které zvládnou samy, s přiměřenými náklady, vyrobit, a bude možné jej prodat na veřejných jarmarcích, jež jsou vrcholem Abecedy peněz. Děti tedy neustále musí propočítávat cenu výrobku, kalkulovat se vstupními náklady i cenou vlastní práce a pracovat na propagaci. To vše společně po vzájemné diskuzi s ostatními," popisuje David Hubáček.

Každá třída může počítat se vstupním kapitálem ve výši 3000 korun. Ten dostanou do České spořitelny formou půjčky a už na něm čeká děti první střet s realitou. "Připravili jsme dětem k podpisu smlouvu s několika dodatky a poznámkami psanými malým písmem pod čarou. Pro mnohé byl velký šok, když zjistily, že podepsaly něco jiného, než měly v úmyslu," přibližuje David Hubáček.

Dojmy jihočeských učitelů
Během listopadu a počátku prosince absolvovalo kurz přes 100 dětí z Jihočeského kraje. Na veřejných jarmarcích prodávaly hlavně vánoční dekorace, ozdobné zápichy, cukroví a drobné občerstvení. Možnost vyzkoušet si zcela nové věci většinu školáků naprosto pohltila.

- "Abeceda peněz obsáhla podstatnou část toho, co potřebujeme znát z finanční gramotnosti, takže se mi to moc líbilo. Hodně nám - dětem i mě - dala návštěva pobočky, opravdu jsme z toho byli nadšení," chválí si třídní učitelka táborských páťáků Hana Kášková.

- Děti se díky Abecedě peněz neposunuly jen v oblasti finanční gramotnosti. "Děti mě překvapily svou soudržností. Na Abecedě peněz se podílela celá třída, všech 23 žáků. A i když měli rozdílné názory, dokázali se domluvit. Každý z nich pracoval vážně na to procent. Během příprav i na jarmarku. Děti se naučily strašně moc praktických náležitostí: komunikaci a domlouvání se mezi sebou, rozdělení si funkcí a rolí, práci se skutečnými penězi a opravdovou odpovědnost za ně. Zvládly i taktizování, když museli vážit, jaký materiál za jakou cenu nakoupit, jakou prodejní cenu stanovit u výrobků," chválí si Eliška Tesařová z Volyně.

- Některé třídy dokázaly své učitelky i pořádně zaskočit. "Abeceda je hrozně fajn, děti naučí, co by se nikde jinde nedozvěděli. Děti v mé třídě se rozhodly, že mi přidělí roli securitas, a vše si řešily zcela samostatně. Neviděla jsem tak jedinou účtenku za nákup, jediný návrh plakátu. De facto byly tak samostatné, že se se mnou o Abecedě ani nebavily," popisuje Jana Pelechová.

Jarmarkem pro většinu dětí Abeceda peněz nekončí. Čeká je rozhodování, jak s vydělanými penězi naloží. Některé třídy si plánují zaplatit školní výlet, jiné přispějí na charitu. Například táborští se rozhodli zapojit do projektu Ježíškova vnoučata. Vybrali několik seniorů v Českých Budějovicích a chystají se k nim i na návštěvu. Děti z Volyně podpoří tamní LDN a také útulek pro psy.

V průměru si každá ze tříd z jarmarku odnesla přes 12 tisíc korun. Krajskými rekordmany jsou děti z Tábora, které si během odpoledne vydělaly přes 15 tisíc korun.

Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »