InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Střední škola v Kuřimi se představila veřejnosti

06.12.2018
KUŘIM - Futuristický elektromobil Tesla X, vozítka Segway, která se sama udrží na dvou kolech, elektro koloběžku či PLC techniku a spoustu zajímavých aktivit si mohli vyzkoušet návštěvníci dne otevřených dveří - dne techniky na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Kuřimi. Škola také prezentovala svoji strategickou spolupráci s firmami Siemens a TOS Kuřim - OS a rekonstrukci školní budovy - zámku.
Ilustrační snímek | Foto: zamekkurim.cz
Jako vždy byl největší zájem veřejnosti o odborné vybavení, které kuřimská škola doplnila o několik technologických novinek. Hlavním lákadlem byl SUV elektromobil značky Tesla. Rudé elektrické auto s výklopnými dveřmi v druhé řadě oslovilo návštěvníky prostorností i volným prostorem pod přední kapotou, kde mají klasická auta spalovací motor. Zaujala i vozítka Segway, na kterých se mohli návštěvníci naučit během chvíle jezdit. Vozítko, jezdící na dvou kolech, díky sérii gyroskopů nespadne.

"Dali jsme si za cíl ukázat veřejnosti, že technika je krásná a zábavná. Technické vzdělání je branou do 21. století.", říká ředitel školy Ing. Vojtěch Novotný na nádvoří kuřimského zámku, kde škola sídlí. "Všechny nové, moderní technologie jsou na začátku drahé a dostupné jen pro nadšence. Ale to se rychle změní, jakmile se stanou běžným zbožím. Naši žáci ale budou na nové technologie připraveni," věří ředitel.

Návštěvníci si mohli také při prohlídce školy vyzkoušet sestavit elektromotor pomocí magnetu, baterie a drátu, změřit elektrické napětí skupiny lidí či pohrát si se stavebnicí, která simuluje pneumatické přístroje. V odborné učebně fyziky na návštěvníky čekaly zajímavé fyzikální a chemické pokusy. Zájem byl i o miniaturní programovatelné počítače Arduino, které předznamenávají nástup inteligentní elektroniky i tzv. internetu věcí. Studenti se je učí propojovovat se senzory a tak zabezpečit vše od měření teploty či vzdálenosti po vytvoření zábavných her.

Dne otevřených dveří - dne techniky se kromě individuálních zájemců - uchazečů s rodiči zúčastnili i žáci 9. či 8. tříd základních škol ze spádového okolí. Obě ZŠ z Tišnova, tři ZŠ brněnské, ZŠ Lomnice, Velká Bíteš, Deblín a Drásov. Celkem cca 250 návštěvníků. O program se starali současní studenti střední školy pod vedením pedagogů a akci si rovněž užili.

Probíhá kompletní oprava fasády budovy kuřimského zámku
Návštěvníci obdivovali i dokončené části postupné opravy fasády školní budovy. Zámek, ve kterém škola sídlí, prochází postupnou obnovou. "Díky přispění města Kuřimi se nám daří vracet historické budově její původní lesk a krásu. Jsme také nadšeni z výsledku restaurování vstupního portálu brány, které se velmi povedlo." sdělil ředitel Novotný.

Škola spolupracuje s technologickými firmami v okolí
Elektrická auta či chytrá domácnost ale nejsou jediné směry, kterými se mohou absolventi vydat. Škola má uzavřená strategická partnerství s dvěma významnými podniky. Pro zejména elektro obory je to jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v JM kraji firma Siemens Drásov. Pro zejména strojírenské obory je to potom tradiční výrobce obráběcích strojů firma TOS Kuřim - OS.
Firmy mají pro studenty atraktivní stážový a stipendijní program. "Věříme, že kvalitní odborníky není možno vychovat bez špičkové a reálné praxe. Proto jsme navázali strategickou spolupráci s partnery, kteří patří k nejlepším v oboru" doplnil Novotný.

Firmy i studenti si dosavadní zkušenosti pochvalují. "Praxe přináší studentům potřebný vhled do fungování reálné firmy a potvrdí si, že to, co se ve škole učí, má pro jejich budoucí kariéru velký význam. Aby byli absolventi co nejlépe připraveni, zapůjčila firma TOS Kuřim - OS škole moderní pětiosé frézovací centrum EMCO MILL na výukové účely," shrnul spolupráci za TOS Kuřim - OS Ing. Jiří Michele, který má partnerství se školou na starosti.
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »