InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jak ovlivňuje cyrilometodějská tradice moderní dějiny, bylo tématem konference ve Starém Městě

04.12.2018
STARÉ MĚSTO - Téma Cyrilometodějská tradice v novodobých československých dějinách jako vědecký příspěvek k oslavám 100 let české a slovenské státnosti přilákalo 28. listopadu 2018 do Starého Města přes 60 zájemců o historické souvislosti z řad samosprávy, církví, akademické, kulturní i veřejné sféry z obou stran česko-slovenské hranice.
Z konference | Foto: Martin Peterka
"Konference poodkryla nové souvislosti a ukázala, jak cyrilometodějská zvěst formovala a formuje i současnou kulturu Čechů a Slováků. Skutečností uvědomění si tradic bychom měli být tak naplněni, abychom ji dokázali žít. Podpora aktivit Cyrilometodějské stezky, a tedy i této konference, je jednou ze snah kraje o podporu křesťanské tradice a šíření cyrilometodějské zvěsti znovu mezi český lid," řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner na úvod konference konstatoval: "Živý zájem o cyrilometodějskou tradici v novodobých československých dějinách ukazuje, že zdravý kořen má sílu nést bohaté plody po mnoho staletí. V oživeném zájmu o cyrilometodějský odkaz lze vidět ochotu nově objevit klíč k naději."

Mezi významné hosty konference patřili kromě hejtmana Zlínského kraje a olomouckého arcibiskupa také nitranský biskup Mons. Viliam Judák (který zde měl přednášku o účasti Slováků na unionistických sjezdech na Velehradě), zástupce ekumenického cařihradského patriarchátu biskup Paisij z Apameje, honorární konzul Slovenské republiky v ČR Jaroslav Weigl, zástupci Nitranského samosprávného kraje, starosta obce Tetín a současně předseda spolku Svatá Ludmila 1100 let Martin Hrdlička a další.

Přednášející: Miroslav Vepřek (FF UP v Olomouci), Viliam Judák (RKCMBF UK Bratislava), Pavel Ambros (CMTF UP v Olomouci), Ján Zozuľak, Peter Ivanič, Róbert Arpáš a Martina Lukáčová (FF UKF v Nitře).

Jak zaznělo v úvodní přednášce Miroslava Vepřeka z Univerzity Palackého v Olomouci: "Lze konstatovat, že cyrilometodějské dědictví je v české i slovenské kultuře trvale přítomno; ovlivnilo jazyk, literární tvorbu, ale také celou vzdělanost a jednoznačně ho lze vnímat jako jeden ze základních pilířů národní identity a kultury."

Velký úspěch sklidila přednáška prof. Pavla Ambrose z téže univerzity, která uvedla cyrilometodějský odkaz a snahu o vytvoření kulturní stezky do širších celospolečenských souvislostí.

Zájemci se mohou těšit na monografii na dané téma, která bude do konce roku vydána a bude svojí elektronickou verzí zpřístupněna široké veřejnosti na webu www.cyril-methodius.eu/statnost100.

Konferenci uspořádalo mezinárodní sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje (EKSCM) při příležitosti letošních oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu ve spolupráci s Univerzitou Konstantina Filozofa v Nitře, Starým Městem, Slováckým muzeem v Uherském Hradišti a Střední školou průmyslovou, hotelovou a zdravotnickou Uherské Hradiště v rámci projektu "Cyrilometodějská tradice v novodobých československých dějinách" podpořeného Ministerstvem kultury ČR.

Záštitu nad akcí poskytli: arcibiskup olomoucký Mons. Jan Graubner, nitranský biskup Mons. Viliam Judák, rektor Univerzity Konstantina Filozofa v Nitře Libor Vozár, hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, předseda Nitranského samosprávného kraje Milan Belica a starosta města Staré Město Josef Bazala.
Autor: Ing. Martina Janochová, ředitelka sdružení EKSCM
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »