InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Bývalá škola ve Zdobnici se promění v Dům přírody

30.11.2018
Turisté v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlické hory budou moci brzy využívat nové návštěvnické středisko. Takzvaný Dům přírody vznikne v budově bývalé školy v horské obci Zdobnice a doplní řetězec dosavadních osmi středisek fungujících v různých částech republiky.
Ilustrační snímek | Foto: Královéhradecký kraj
Spolupráci na zřízení a provozování Domu přírody dnes podpisem memoranda stvrdili hejtman Jiří Štěpán, starosta Zdobnice Petr Novotný, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) František Pelc a ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáš Zelenka. Cílem této spolupráce je především příprava projektu a zajištění dotační podpory z Operačního programu životní prostředí v programovém období 2014-2020.

"Orlické hory patří k nejatraktivnějším lokalitám Královéhradeckého kraje. Abychom zachovali jejich jedinečný ráz, musíme k nim přistupovat s respektem a úctou. Dům přírody by nám v tom měl pomoci. Početnou skupinu návštěvníků by měli tvořit také žáci základních škol," uvádí hejtman Jiří Štěpán.

Dům přírody má vzniknout v objektu bývalé školy ve Zdobnici. Jeho majitelem i provozovatelem bude obec, která by měla v první polovině roku 2019 zpracovat žádost o podporu. Dům přírody bude lákat na vnitřní i vnější interaktivní expozici, audiovizuální prezentace i tematické přednášky.

"Součástí Domu přírody Orlických hor bude též visutá lávka od Domu přírody na protější svah o délce 350 m a výšce 35 m nad řekou Zdobnicí. Visutá lávka bude součástí vyhlídkové a naučné stezky Domu přírody, která bude navazovat na Dětský vodní svět a Louku pěti smyslů. Pro obec Zdobnici bude tento projekt velkým závazkem jak finančním tak administrativním. Náklady budou v desítkách milionů korun. Doufáme, že se nám to vrátí v lepším přístupu návštěvníků k přírodě Orlických hor," vysvětluje starosta obce Zdobnice Petr Novotný.

Snahou o zvýšení povědomí o potřebnosti ochrany přírody a krajiny je motivován i další spolupracující subjekt - Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

"Cílem našeho programu Dům přírody je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří přispívají k ekonomickému rozvoji místních obcí. Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny, pomohou návštěvníkům poznat zdejší přírodu, což je jeden z předpokladů její lepší ochrany," potvrzuje František Pelc, ředitel AOPK ČR.

Dům přírody bude poskytovat také odpočinkové a volnočasové plochy, hygienické zázemí, informační kiosek a prodej regionálních produktů, tiskovin, map a dalších materiálů.

Další články z rubriky Regiony

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát města Brna v budově, kde doposud fungovala pobočka České pošty, přesunutá sem z OC Špalíček. Pošty ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Letecké muzeum Kbely zahájilo svou 56. sezonu

V sobotu 4. května se po zimní přestávce otevřely brány Leteckého muzea Kbely sousedícího s 24. základnou dopravního letectva. Návštěvníci se mohou tě ...

Plzeňská Viktorka vzdala hold válečným veteránům Zápasem svobody

Slavnosti svobody v Plzni byly letos netradičně doplněny o "Zápas svobody" domovského klubu FC Viktoria s FK Boleslav. Plzeňský fotbalový klub jako tř ...

Rekonstrukce železniční stanice Vsetín pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně je nový společný odbavovací terminál pro železniční a autobusovou dopravu. Cestující na nádraží mohou také naplno využívat nový podchod k j ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »