InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Královéhradeckém kraji se před vánočními svátky uskuteční desítky trhů a dalších akcí

27.11.2018
Například Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje Muzejní adventní trh již podevětadvacáté. Letos bude akce kvůli opravě muzea v náhradních prostorech. Jde o jednu z nejnavštěvovanějších událostí v kraji.
Masarykovo náměstí v Novém Bydžově | Foto: Královéhradecký kraj
"Tradiční Muzejní adventní trh každoročně navštíví přes 8000 návštěvníků. Uskuteční se od pátku 30. listopadu do neděle 2. prosince na náměstí Svobody a blízké budově Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové," uvedli pořadatelé akce.

Lidé mohou zažít atmosféru adventu také při návštěvě zoologické zahrady Dvůr Králové nad Labem. O prvním prosincovém víkendu tam přes dvě desítky trhovců nabídnou i tvůrčí dílny. Stánky budou v areálu zoo v galerii Tengenenge, hotelovém sálu Samburu Boma a před Restaurantem Lemur.

Královéhradecký kraj na 5. prosince připravuje Vánoční jarmark, na kterém žáci středních škol představí svou tvorbu. Na Pivovarském náměstí před sídlem krajského úřadu budou lidé od 12 do 18 hodin moci nakoupit vánoční dekorace a připravena bude i ochutnávka tradičních českých a mezinárodních pokrmů. Doprovodný program zajistí žáci VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ, Hradec Králové, Štefánikova, kteří vystoupí s Divadlem beze slov, a vánoční koledy zazpívá studentský pěvecký sbor GYBON.

Adventní trhy doplněné občerstvením a prodejem regionálních produktů budou v neděli 16. prosince například i v broumovském klášteře. Součástí akce je od 10:00 do 12:00 v klášterním Skriptoriu tiskařská dílna.

Vánoční trhy se uskuteční v mnoha městech, například v Hradci Králové by prodejci měli na Masarykově náměstí své výrobky nabízet 7. až 16. prosince.

Z řady adventních koncertů, které se v prosinci v Královéhradeckém kraji konají, stojí za zmínku například ten v sobotu 15. prosince v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. Zazní renesanční madrigaly v autentické interpretaci na dobové nástroje.

Tradiční akce pořádají také správci památek, například na zámku Hrádek u Nechanic začne akce Vánoce na zámku 1. prosince a potrvá do 16. prosince. U příležitosti vánočních prohlídek zámku jsou pro letošní rok podruhé přichystané noční prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Podobná akce se v neděli 9. prosince uskuteční také na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Zámecké expozice se promění na vánoční světnice různých států. Návštěvníci se tak seznámí, jak se slaví Vánoce například v Rusku, Itálii nebo Americe. Nebude chybět tradiční vánoční jarmark.

S vánočními lidovými zvyky se lidé mohou seznámit 15. a 16. prosince ve Skanzenu Krňovice. K vidění budou vyzdobené interiéry, tvůrčí dílny zaměřené na výrobu vánočních ozdob a také třeba ukázky práce kovářů. Lidové tradice v době Adventu si lidé budou moci připomenout od 1. do 23. prosince vždy o víkendu také na Šrámkově statku v hradeckých Pileticích.

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »