InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Za posledním puchýřem 2018, tentokrát do Semil

13.11.2018
SEMILY - Ve dnech 15.-18. listopadu 2018 se v Semilech uskuteční již tradiční 47. ročník turistické akce "Za posledním puchýřem". Organizačně zajišťuje celou akci Klub českých turistů odbor Semily ve spolupráci s odbory KČT Benešov u Semil, Jilemnice, Vysoké nad Jizerou a Libereckou oblastí KČT.
Pozvánka | Foto: Liberecký kraj
Celostátní turistická akce "Za posledním puchýřem 2018" se po 13 letech vrací opět do Libereckého kraje. Tentokrát se vypravíme do Semil. Město Semily s přibližně 9000 obyvateli se rozkládá na severovýchodě Čech, v podhůří západních Krkonoš, pod severovýchodním úbočím bájné hory Kozákov.

Ukážeme turistům nádherný kout naší vlasti - Český ráj, který vyniká velkým množství přírodních i historických památek a to vše střeží dvě dominanty kraje - Trosky a Kozákov. Z rozhledny na vrcholu Kozákova je za příznivého počasí vidět až čtvrtina Čech. Magická hora přitahuje návštěvníky nejen krásným výhledem, ale i polodrahokamy, které se zde nacházejí, Přijdou si zde na své příznivci pěší a cyklo turistiky, vyznavači paraglidingu, geocachingu a lyžování. Na vrcholku stojí Riegrova turistická chata, kterou Klub českých turistů vybudoval a slavnostně otevřel v roce 1928, právě před 90 lety.

Semilsko (nazývané také Horní Pojizeří) je kraj dalekých rozhledů a hlubokých údolí, kterými se proplétá řeka Jizera. V bezprostřední blízkosti města Semily je unikátní kaňon řeky Jizery s Riegrovou a Kamenického stezkou a Bozkovské dolomitové jeskyně. O kousek dál jsou horské hřebeny, turistická střediska Krkonoš a Jizerských hor. To jsou místa, která rozhodně stojí za návštěvu.

Slavnostní zahájení celé akce se uskuteční ve čtvrtek 15. 11. 2018 od 17 hodin v Kině Jitřenka v Semilech po té bude následovat přednáška Český ráj známý a neznámý.

Pro účastníky připravujeme sedm krásných výletů po blízkém i trochu vzdálenějším okolí.

První zájezd je do Českého ráje, kde si prohlédneme obrácené zvony v Rovensku pod Troskami, vystoupáme na hrad Trosky, navštívíme Hrubou Skálu, projdeme se skalním městem na hrad Valdštějn a vyjedeme na Kozákov, na nejvyšší horu Českého ráje.

Druhý zájezd je na Malou Skálu, odkud se půjde na rozhlednu Kopanina, navštívíme zříceninu hradu Frýdštejn, kde se točila pohádka O Jesněnce a létajícím ševci, vyšlápneme si na Panteon s hradem Vranov, odtud je nádherný výhled na Malou Skálu a protékající řeku Jizeru, navštívíme Dlaskův statek vesnické obydlí a zakončíme zastávkou na Krkavčí skále s vyhlídkou na Riegrovu stezku a kaňon Jizery.

Třetí zájezd nás zavede do Západních Krkonoš, vyjedeme autobusem na Horní Mísečky k Jilemnické boudě a odtud pěšky na Zlaté návrší, Labskou boudu k Prameni Labe, zastavíme se u Mohyly Hanče a Vrbaty a zpět na Horní Mísečky. V případě nepříznivého počastí tuto trasu upravíme podle podmínek. Do Krkonoš pojede i čtvrtý zájezd. Navštívíme krásné horské městečko Harrachov. Prohlédneme si Sklárnu, Pivovar Novosad a syn, Sklářské muzeum, zastavíme se v Hornickém muzeu, prohlédneme si město Harrachov s jeho dominantou skokanskými můstky a vyšlápneme si k Mumlavským vodopádům.

Pátý autobus pojede do Bozkovských dolomitových jeskyní. Zastavíme se na rozhledně U borovice a odtud odjedeme do Příchovic, kde nejprve vystoupáme na jednu z nejhezčích rozhleden v ČR Štěpánku a poté sestoupíme do Příchovic k rozhledně a muzeu Járy Cimrmana.

Šestý výlet nás zavede do Jizerských hor. Vystoupáme na vrchol Bukovce odtud k chatě Pyramida, kolem Panského domu, projdeme osadu Jizerka, navštívíme muzeum na Jizerce, naučnou stezkou k Hnojovému domu a Pešákovně. Cestou zpět navštívíme Muzeum obnovitelných zdrojů energie ve Velkých Hamrech.

Sedmý výlet se uskuteční pro účastníky Puchýře, kteří se chtějí pokochat krásnými výhledy kolem Semil. Autobus nás doveze na Krkavčí skálu, na Kozákov, k Masarykově vyhlídce a vyjedeme k rozhledně u Borovice a odtud se vrátíme zpět do Semil.

Pro příznivce pěší turistiky je připraveno 7 tras od 5 do 50 km z toho 5 půjde oblíbenou Riegrovou stezkou. Nezapomněli jsme ani na příznivce běžecké turistiky. Je pro ně připraven 10 km běh kolem Semily. Pokud bude zájem, jsou připravené i dvě cyklotrasy do Českého ráje a Podkrkonoším.

Každý den je pro účastníky Puchýře připravena organizovaná prohlídka města Semily s průvodce, kde navštívíte Muzeum a Pojizerskou galerii, Pilnikářské muzeum, vystoupáte na věž kostela a prohlédnete si město z výšky a samozřejmě se dozvíte o historii města, kteří slavní lidé se zde narodili nebo tu žili, co všechno je ve městě zajímavé a co ještě můžete navštívit apod.

V pátek k večeru proběhne bohoslužba ve Sboru Dr. Karla Farského za všechny turisty, plná krásného zpěvu. V pátek večer zveme na galakoncert k 130. výročí založení KČT, na kterém vystoupí naše první dáma české country Věra Martinová. Samozřejmě, že nebude chybět povídání o vzniku turistiky na horách s ředitelem Krkonošského muzea PaedDr. Janem Luštincem.

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »