InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Lidl se zavazuje k nákupu surovin pěstovaných pouze udržitelným způsobem

12.11.2018
PRAHA - Lidl v České republice definoval zásady pro udržitelný nákup vybraných surovin a výrobků. Své dosavadní závazky týkající se ryb a vajec z bezklecového chovu nyní rozšiřuje o palmový olej, kávu, kakao a čaj a také ovoce a zeleninu.
Ilustrační snímek | Foto: lidl.cz
Lidl nově určil a v jednotlivých dokumentech zveřejnil zásady udržitelného nákupu kávy, kakaa a čaje, palmového oleje a ovoce a zeleniny. Vysvětluje v nich, jak chápe udržitelné pěstování a odpovědnou tvorbu sortimentu, a definuje standardy pro své výrobky, podporované certifikace jako jsou RSPO, Fairtrade, UTZ, Bio nebo Rainforest Alliance, a v neposlední řadě cíle.

"Za naše každodenní jednání neseme ekonomickou, společenskou i ekologickou odpovědnost. To je firemní zásada, kterou se snažíme vyjádřit, že si uvědomujeme svou odpovědnost vůči zákazníkům, dodavatelům i přírodě. Snažíme se proto ve všech oblastech našeho podnikání chovat ohleduplně. Vzhledem k naší velikosti a s ní souvisejícímu množství surovin nebo plodů, kterými zásobujeme naše prodejny, je snaha o udržitelnost rozhodně na místě," říká k zásadám udržitelného nákupu jednatel Michal Farník, který je odpovědný za sortiment.

Káva - V případě kávy je cílem Lidlu v ČR, aby do roku 2020 bylo 30 % kávových výrobků v sortimentu vyrobených ze surovin certifikovaných UTZ, Rainforest Alliance, Fairtrade nebo Bio. V dalším kroku chce do roku 2022 dosáhnout 50 % certifikovaných výrobků.

Kakao - Již nyní obsahuje většina výrobků privátních značek Lidlu kakao certifikované Fairtrade, Fairtrade Cocoa, Rainforest Alinace, Bio nebo UTZ. Novým cílem Lidlu je dosáhnout 100% certifikace nejpozději k 1. 1. 2020, a to jak pro výrobky ve stálé nabídce, tak i v časově omezených akcích.

Čaj - U všech čajů privátních značek si Lidl stanovil za cíl dosáhnout do konce roku 2022 100% certifikace u černého, zeleného čaje a čaje Rooibos, u čaje ovocného a bylinkového pak certifikace padesátiprocentní.

Palmový olej - U výrobků, kde je používaný palmový olej, dbá Lidl na jeho původ, proto již nyní obsahuje většina výrobků jeho privátních značek certifikovaný palmový olej. Pro transparentnost a sledovatelnost původu palmového oleje Lidl spolupracuje s certifikační organizací Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Pro všechny potraviny svých privátních značek obsahujících palmový olej si přitom Lidl stanovil za cíl využívat výhradně segregovaný palmový olej, a to do konce roku 2022. V případě nejedlých výrobků privátních značek (např. kosmetiky) pak přejde do konce roku 2020 u veškerých výrobků na certifikovaný model hmotnostní bilance (mass-balance) RSPO.

Ovoce a zelenina - Při nákupu ovoce a zeleniny staví Lidl na první místo kvalitu a čerstvost nabízených plodů. Opírá se přitom o pečlivý výběr svých dodavatelů, s nimiž udržuje dlouhodobé vztahy. Prioritou je pak rychlá dodávka sklizených plodů do prodejen, kde jsou plody od českých pěstitelů k dispozici již druhý den po sklizni. Společně s dodavateli Lidl navíc definoval program na snižování pesticidů v ovoci a zelenině tak, aby prokázaný obsah rezidua jedné účinné látky činil maximálně jednu třetinu obsahu daného zákonem. Dále Lidl například stanovuje limit pro maximální počet reziduí účinných látek. A i v případě ovoce a zeleniny Lidl spolupracuje s certifikačními organizacemi, například většina banánů a ananasů v prodejnách Lidl v České republice je opatřena logem certifikace Rainforest Alliance.

Udržitelný chov a rybolov
Rozhodnutí Lidlu je v souladu s jeho dlouhodobou strategií přistupovat ohleduplně ke svému okolí a tím pádem i zařazovat výrobky, které odpovídají zásadám zdravého stravování. V roce 2017 pak zveřejnil první ze svých dlouhodobých cílů, a to Zásady udržitelného nákupu ryb a korýšů, kde se mimo jiné zavázal, že u trvale zalistovaných výrobků pod vlastní značkou bude nejpozději od roku 2020 prodávat většinu produktů z ryb, korýšů a měkkýšů z divokého lovu prověřených certifikátem MSC a všechny rybí konzervy s tuňákem s certifikátem Dolphin Safe.

Letos zveřejnil svůj další cíl, a to prodej vajec pouze z neklecových chovů nejpozději do roku 2025.

Lidl proti plastu
Lidl se v rámci svého sortimentu snaží o udržitelnost i v oblasti snižování používaných plastů. Již v roce 2017 upustil od prodeje jednorázových igelitových tašek. Letos také komunikoval svůj závazek, do roku 2025 snížit množství plastů u výrobků privátních značek o 20 % a používat u nich pouze stoprocentně recyklovatelné plasty. Prvním krokem je v tomto ohledu vyřazení jednorázového plastového zboží ze sortimentu, a to nejpozději v roce 2019.

Všechny své cíle v oblasti udržitelného nákupu surovin Lidl zveřejnil také na svých webových stránkách (www.lidl.cz/cs/Sortiment_CSR), aby byl transparentní ke všem svým zákazníkům.


Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »