InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Čtyři dny, kdy nakoupíte vánoční dárky nejlevněji

08.11.2018
Patříte mezi ty, kdo nechávají nákup vánočních dárků na poslední chvíli? Chyba! Obchodníci opozdilce nijak nerozmazlují a vánoční slevy nabízejí pouze ojediněle. Nejvýhodněji vánoční dárky pořídíte hlavně v měsíci listopadu, případně v povánočním výprodeji. Dejte si ale pozor, abyste nenaletěli trikům prodejců.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Dny dopravy zdarma
Populární akce umožní i letos od úterý 13. listopadu od 12:00 hodin do čtvrtka 15. listopadu do 23:59 nakoupit dárky blízkým, aniž byste e-shopům platili za jejich doručení. V Česku je přitom doprava zdarma stále obrovským marketingovým lákadlem. "Až 37 % Čechů dokáže taková výhoda motivovat k tomu, aby vyměnili kamenný obchod za ten internetový," říká Jakub Michalovský z konzultační společnosti Acomware.

Den dopravy zdarma sice nezahrnuje všechny e-shopy na českém internetu, stále se ale do něj zapojí stovky prodejců. "Loni zaznamenaly tři Dny s dopravou zdarma obrat přes půl miliardy korun, a tím odstartovaly vánoční sezónu. Díky tomu, jaké extrémy se dají letos očekávat, předpokládáme, že během těchto dní budou lidé nakupovat nejvíce z celého roku a že akce překoná minulý ročník," uvádí Jan Kriegel, ředitel zákaznického centra nákupního rádce Heureka.cz, který akci organizuje. Pokud váš oblíbený e-shop není do akce zapojen, zkuste ho sami sledovat. Většina e-shopů dopravu zdarma alespoň jednou před Vánoci nabídne i tak.

Black Friday a Cyber Monday
Podle názvu dvě odlišné akce, ve skutečnosti se ale konají v jediný prodloužený víkend. Konkrétně jde o první pátek po Dnu díkuvzdání, protože akce má své kořeny v USA. Letos připadne Black Friday na 23. listopadu, v pondělí 26. listopadu na něj pak naváže takzvané Cyber Monday. Pro nakupující to znamená, že se mohou těšit na až 70% slevy celé 4 dny, od pátku do pondělí. Týkat se budou nejen elektroniky, ale téměř všech druhů zboží.

Lidé by si nicméně měli dát pozor, zda jim e-shop skutečně nabízí zajímavou slevu, nebo jde jen o trik. "Méně solidní prodejci mohou uměle zvýšit původní cenu zboží, aby sleva vypadala lákavě. Pokud máte pochybnosti, zkuste si u výrobce najít doporučenou prodejní cenu, nebo se podívejte na srovnávače zboží, které sledují cenu výrobku dlouhodobě," vysvětluje Jakub Michalovský.

Povánoční výprodeje
Zejména v kamenných prodejnách je typické, že povánoční výprodeje startují rychle, často hned po skončení vánočních svátků. Ani letos tomu nebude jinak. "Výprodeje začnou zpravidla 27. prosince, ovšem někteří on-line prodejci je spouštějí už 25. Dobře totiž vědí, že o vánočních svátcích mají lidé své mobily, tablety a počítače v rukou mnohem častěji než v běžné dny," říká Jan Kalianko, konzultant a pořadatel největší on-line konference Czech On-line Expo.

Pokud se vám nechce mezi svátky do obchodů, nemusíte zoufat. Povánoční výprodeje se často protáhnou až do ledna. "Nejvýhodnější bývají výprodeje zpravidla pro nákup oblečení nebo sezónního zboží. V některých případech můžete nakoupit stejné zboží jako před Vánoci až o polovinu levněji. Záleží samozřejmě na obchodní politice daného prodejce," dodává Kalianko.

Právě teď
V některých případech se na speciální slevy ani nevyplatí čekat. Zejména velcí prodejci se snaží narušit systém velkých slevových akcí (Black Friday a podobně) vlastními výprodeji nebo jinými výhodami pro zákazníky, jako jsou třeba nákupy na splátky bez navýšení. V takovém případě už si ale každý obchodník rozhoduje o termínu akce individuálně. "Hodně užitečná může být pro spoustu zákazníků například pobídka v podobě bezplatného vrácení dárku až třeba do poloviny ledna. Pokud si nejste jistí, že se dárek bude líbit, je to nejlepší cesta, jak se vyhnout zklamání u obdarovaného," vysvětluje Jakub Michalovský.



Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »