InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Mladí kuchaři z Jihlavy si vyzkoušeli tradiční vysočinské recepty, navíc v bio kvalitě

06.11.2018
Deset vybraných žáků oboru kuchař-číšník jihlavské střední odborné školy služeb si včera vyzkoušelo přípravu osvědčených receptů z Vysočiny za použití bio produktů od místních farmářů. Na správné postupy, dochucení i servírování dohlížel zkušený kuchař Michal "Hugo" Hromas, který vysvětloval budoucím kuchařům, že není umění vzít módní a drahé suroviny, něco z nich uvařit a dát je na talíř, ale mnohem větší výzva je vzít obyčejné suroviny a udělat z nich něco pěkného, co dává smysl. Přítomní tak mohli na závěr ochutnat žitný chléb s kozím sýrem a medem, kucmouch s černou omáčkou s povidly a slaninou, černé jelítko a cmunda s pečenou hruškou a cibulí, steak z vepřové panenky se švestkovou omáčkou a tradiční krajové mrkvance.
Ilustrační snímek | Foto: Kraj Vysočina
"Koncept společného vaření žáků s profesionálním kuchařem se nám velice osvědčil. Letos mohli naši žáci vařit mimo jiné s francouzských šéfkuchařem, držitelem dvou michelinských hvězd Phillipem Millem a jsou to pro ně neocenitelné zkušenosti. Už při studiu nahlédnou pod ruce špičkovým kuchařům a zjistí, že kuchařina je sice těžká dřina, ale zároveň velmi kreativní umění," uvedl ředitel školy Libor Fasora. Raut s ochutnávkou připravených pokrmů navazoval na seminář Bio v regionu Kraje Vysočina, zaměřený na ekologické zemědělství v regionu i produkci místních biopotravin. Semináře se účastnili kromě veřejnosti rovněž žáci oboru kuchař - číšník i žáci prvních ročníků nové studijního oboru Potraviny a výživa.

Cílem projektu BIO v regionu je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti a kromě Kraje Vysočina se koná v několika dalších vybraných krajích Česka.

Více informací o projektu na stránkách OZS Jihlava.

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »