InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Ve Varšavě hodnotili výsledky kampaně XI. ročníku SyMfonia serc

30.10.2018
Z pověření výkonného výboru Unie ROSKA v ČR se paní Zofia Doškářová zúčastnila dne 30. září slavnostního zasedání k závěrům a vyhodnocení kampaně "SyMfonia serc" za rok 2018, které se konalo ve Varšavě. "Symfonia serc" (v rámci programu Gali) je celostátní kampaní, kterou tvoří soubor různých aktivit zaměřených na problémy osob s roztroušenou sklerózou (RS), jejich rodiny a přátele.
Ilustrační snímek | Foto: Zofia Doškářová
Vedle pořádajícího Polska a naší Unie byl zastoupen i Slovenský svaz sclerosis multiplex.

Program zasedání připravila a zastřešila nezisková organizace "Polskie Towarzystwo Stvardnenia Rozsianiego" (PTSR) mající v Polsku obdobné postavení jako naše Unie Roska. Má významné místo v procesu zlepšování kvality života osob postižených RS. Poskytuje m. j. součinnost a pomoc (vč. právní) při zajišťování dostupné a komplexní zdravotnické péče postiženým osobám tak, aby tyto mohly být nadále rovnoprávnými členy společnosti a žít, pokud možno, plnohodnotným životem. PTSR representuje polské občany s RS nejen uvnitř Polska ale i na mezinárodním fóru.

Před zahájením oficiálního programu se sešli zástupci PTSR, Unie Roska v ČR a Slovenského svazu sclerosis multiplex na pracovním obědě. Přitom se probíraly zejména poznatky z činnosti jednotlivých národních organizací a možnosti další spolupráce.

Hlavní program k zakončení kampaně probíhal v příjemném (a dá se říci i luxusním) prostředí Královského zámku ve Varšavě.

Jednání otevřel a dále moderoval herec Robert Gonera, který všechny účastníky srdečně přivítal a popřál příjemné zažití večera.

Posléze vystoupil pan Tomasz Połeć, předseda Rady Głownej PTSR, který pozdravil přítomné jménem Rady a oficielně tak zahájil program galavečera. Přitom krátce zrekapituloval hlavní cíle a vyhodnotil současně i přínosy kampaně "Symfonia serc".

Následoval zlatý hřeb programu, při kterém byly předány tituly, ocenění a poděkování jednotlivcům, organizacím a významným donátorům, kteří se v hodnoceném období nejvíce svou prací a různými aktivitami podíleli na úspěchu kampaně.

Titul "Człowiek Wielkiego Serca" za rok 2018 udělila RG PTSR panu Jerzymu Szreinerovi za péči o manželku s onemocněním RS. Tento titul se uděluje letos poprvé.

Titulem "Ambasador SM" bylo dále oceněno 20 osob a institucí mající zásluhy o popularizaci vědomostí týkajících se problematiky RS a pomoc osobám s tímto onemocněním. Mezi jinými byla takto oceněna i naše Unie Roska v ČR za výsledky práce na úrovni centra i v regionech. Toto ocenění za nás ve Varšavě převzala paní Zofia Doškářová, která při této příležitosti poděkovala organizátorům za milé přijetí a ocenění práce naší Unie. Mezi oceněnými byli dále zastoupeni lékaři, umělci, starostové a další.

Na závěr ještě obdrželo speciální poděkování "Serca Serc" celkem 14 vybraných fyzických osob a institucí vč. donátorů a propagátorů, kteří se rovněž podíleli na úspěchu kampaně "Symfonia serc" v roce 2018.

Po tomto ceremoniálu vystoupila paní Gaba Kulka s kulturním programem, kdy účastníkům zahrála na klavír a zazpívala několik písní.

Galavečer uzavřel pan Tomasz Połeć, předseda Rady Głownej PTSR, který se s účastníky rozloučil, poděkoval za jejich účast a popřál všem úspěchy v další práci a samozřejmě i pevné zdraví.

Paní Zofia Doškářová tímto děkuje výboru Unie Roska v ČR za důvěru a příležitost representovat Unii a ČR v Polsku a organizátorům akce za milé přijetí, dokonalý servis a vytvoření přátelské atmosféry, které u ní zanechají jistě jen dobré vzpomínky. Jako přínosné a inspirativní hodnotí i poznatky získané při vzájemné výměně informací mezi účastníky.

Mně nezbývá než poděkovat paní Zofii Doškářové za poskytnuté informace a pomoc při zpracování tohoto článku.

Ing. Pavel Březina

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »