InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Moravskoslezském kraji se do péče o stromy investují desítky milionů

17.10.2018
OSTRAVA - Moravskoslezský kraj se lépe stará o své stromy. Obce i jednotlivé organizace investují jak do evidování a analýzy stavu stromů, tak do následné péče. Nějaký druh zásahu je navržený u 73 177 stromů v kraji. Pokud by byly všechny tyto kroky dokončeny naráz, vyšplhala by se částka za péči na 277,6 milionu korun.
Ilustrační snímek | Foto: Tereza Holá
Výsledky analýz stromů jsou volně k dispozici na portále www.stromypodkontrolou.cz, který provozuje společnost SAFE TREES. Ta v těchto dnech v Ostravě-Porubě ošetřila jubilejní 1.111.111. strom, který v Česku eviduje.

Kraje, města, ale i instituce jako Ředitelství silnic a dálnic ČR či Správa železniční dopravní cesty se čím dál více zajímají o stav stromů, za které jsou zodpovědné. Uvědomují si, že včasný zásah nejenže prodlužuje životnost stromů, ale zvyšuje i jejich bezpečnost. Stranou nezůstává ani Moravskoslezský kraj.

"Do analýzy stromů v Moravskoslezském kraji se poslední roky investují vyšší částky, aby byly včas podchyceny případné problémy. Většinu klientů přitom tvoří obce," vysvětluje Jaroslav Kolařík, odborník na arboristiku společnosti SAFE TREES, která stav stromů v Česku eviduje. Firma v těchto dnech v Ostravě ošetřila jubilejní 1 111 111. strom zanesený v databázi www.stromypodkontrolou.cz.

Pokud se na začátku zanedbá levná péče, náklady rostou
Obec či organizace, která si analýzu místních dřevin objedná, dostane pro každou dřevinu ucelený soubor dat s doporučenými kroky. "Odborníci každý jednotlivý strom podrobně posoudí a následně ho zařadí do jedné z kategorií na základě jeho fyziologického stavu a stability. I strom, který vypadá na pohled zdravě, může být silně poškozený a ohrožovat okolí. Povinností řádného hospodáře je pak strom odstranit. Daleko více je ale stromů, které vyžadují nějaký druh pěstebního zásahu. Jedná se zejména o jejich řez či metody stabilizace. U zvláště cenných stromů se nasazuje i moderní přístrojová diagnostika," říká Kolařík.

Nejčastějším problémem stromů v Česku je paradoxně absence té nejlevnější péče - výchovných řezů - které se provádí na mladých stromech. Defekty tohoto typu jsou příčinou poloviny všech případů, kdy je nutné pokácet dospělý strom.

Celkové zásahy u evidovaných stromů, tedy od kácení až po pouhé ošetření, by si v Moravskoslezském kraji vyžádaly částku 277,6 milionu korun. Je to nejvíce z celého Česka. 55 tisíc stromů zde například vyžaduje ošetření řezem.

Stromy v Moravskoslezském kraji vyžadují hlavně stabilizaci
V evidenci je momentálně 8 207 českých a moravských stromů, které v důsledku nedostatečné péče v mládí vyžadují speciální stabilizační zásah - instalaci bezpečnostních vazeb. "1 294, tedy nejvíc, jich najdeme právě v Moravskoslezském kraji," říká Kolařík.

V případech, kdy už je na ošetření pozdě, je nutné stromy odstranit a vysadit nové. V kraji se to v současnosti týká přibližně 10 procent evidovaných stromů, čímž nijak významně nevybočuje z celorepublikového průměru. Kácení je ovšem podle naléhavosti rozděleno do několika let a podléhá schvalování.

Autor: Tereza Holá

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »