InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vzájemná spolupráce Jihomoravského kraje, Brna a Brněnské metropolitní oblasti

05.10.2018
JIHOMORAVSKÝ KRAJ - Nejvyšší političtí představitelé Brna, Jihomoravského kraje, Kuřimi, Rosic, Slavkova u Brna, Šlapanic a Židlochovic ve středu společně podepsali Memorandum o vzájemné spolupráci v rámci Brněnské metropolitní oblasti (BMO). Tento dokument navazuje na původní Memorandum z roku 2014.
Podepsání memoranda | Foto: Jihomoravský kraj
"Brno je v rámci ČR právem označováno za lídra v rozvoji metropolitní spolupráce. Společně s ostatními partnery v území tak dáváme nový rozměr pojmu metropolitní plánování, které se běžně uplatňuje v západoevropských zemích. Jsem rád, že v nedávném průzkumu většina z oslovených 166 obcí projevila o spolupráci zájem a že je tedy vůle, aby se partnerství na území Brněnské metropolitní oblasti dále upevňovalo a prohlubovalo," prohlásil primátor statutárního města Brna Petr Vokřál.

Na základě dosavadních získaných zkušeností a řešených témat při naplňovaní integrované metropolitní strategie a využívání nástroje ITI bylo třeba znění původního Memoranda aktualizovat. Účelem nového memoranda je deklarování pokračující spolupráce, zajištění kontinuity ve společném koordinovaném přístupu v rozvoji území BMO po roce 2020 a soupis požadavků směrem k národní úrovni.

"Těší mě, že se daří stále více uskutečňovat společné projekty kraje, města Brna a obcí a měst Brněnské metropolitní oblasti. Jde o zásadní předpoklad rozvoje této významné části jižní Moravy. Jsem přesvědčen, že konkrétní naplňování tohoto memoranda přinese zlepšení situace například v oblasti dopravní infrastruktury nebo územního plánování," zdůraznil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Součástí memoranda jsou konkrétní témata, která má smysl řešit společně na metropolitní úrovni (např. protipovodňovou ochranu a revitalizační opatření, parkoviště P+R a terminály v zázemí Brna nebo společnou koordinaci rezidenční a komerční výstavby v BMO).

Využívání nástroje ITI ukazuje již nyní pozitivní změnu v rozvoji Brněnské metropolitní oblasti. Podařilo se nastartovat a dále akcelerovat spolupráci partnerů v území BMO a postupně tak budovat vzájemnou důvěru. Po celou tuto dobu probíhají jednání tematicky zaměřených pracovních skupin a Řídicího výboru ITI, kterých se účastní signatáři memoranda. Řídicí výbor dosud projednal více než 100 projektových záměrů za téměř 5 mld. Kč napříč tématy a celým územím. Řada z těchto projektů je již dokončena nebo téměř před dokončením.

"ITI Brněnské metropolitní oblasti považuji za nejlepší model spolupráce Brna, Jihomoravského kraje a dotčených obcí. Vychází z reálných potřeb regionu a rozhodování řídicího výboru, v němž jsou zastoupeni starostové měst Brněnska, je pružné a efektivní. Jsem velmi rád, že tento model spolupráce bude pokračovat i v dalších letech. Za pomocí dotací prostřednictvím ITI Brněnské metropolitní oblasti financujeme v Kuřimi např. stavbu cyklostezky Kuřim-Lipůvka či rekonstrukci budovy základní školy na Tyršově ulici. K financování připravujeme i další cyklostezky a také rekonstrukci autobusového nádraží, stavbu parkoviště a zázemí pro cyklisty u nádraží vlakového," popsal spolupráci starosta Kuřimi Drago Sukalovský.

Díky spolupráci mezi Brnem a jeho blízkým zázemím se daří postupně realizovat velké integrované projekty například v oblasti veřejné dopravy (prodloužení tramvajové trati do Kampusu), cyklodopravy (síť cyklostezek na Šlapanicku nebo mezi Slavkovem u Brna a Hodějicemi) nebo kompletní řešení konkrétních rozvojových lokalit (např. doprava v jižním centru - rekonstrukce autobusového nádraží Zvonařka a tramvaje na Plotní, která je časově provázána s rekonstrukcí povrchové i podzemní infrastruktury).

V přípravě jsou rovněž projekty v oblasti přestupních terminálů a P+R, odpadového hospodářství či protipovodňové ochrany. Výstavba se chystá také v lokalitě Dolní Louky v Kníničkách, kde by mělo vzniknout nadregionální centrum určené pro osoby s poraněním míchy. Další projekt se týká budovy bývalé káznice na Cejlu, která získá novou funkci a stane se inkubátorem pro začínající podnikatele v kreativních odvětvích.

Více informací (včetně mapy konkrétních projektů) naleznete na iti.brno.cz.

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »