InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Za Regionální potravinou na hrad Loket

04.10.2018
Hrad Loket bude o víkendu v obležení. Nikoli však vojenském. Ve dnech 6. a 7. října se zde koná Svatováclavské vinobraní, které určitě přiláká nejenom milovníky historie, ale také vín. A protože dobré pití bývá spjato s dobrým jídlem, i vyznavači dobrot a pochoutek si přijdou na své. V rámci Loketského vinobraní se budou také předávat ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2018.
Ilustrační snímek | Foto: regionalnipotravina.cz
Svatováclavské vinobraní se koná na hradě Loket už po dvanácté a jeho letošním mottem je: "K lidskému štěstí a k úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno a přátelé". Vinobraní se koná o víkendu ve dnech 6. až 7. října, začátek je v 10 hodin, v sobotu se končí ve 20 hodin a v neděli v 17 hodin.

O vína rozhodně nebude nouze, stejně tak o zábavu. Jak slibují organizátoři, návštěvníci mohou ochutnávat perly od našich vinařů z Čech i Moravy. Vystoupí folklórní soubor Dyleň, zahraje cimbálová muzika Morava, Stan and Tony Revival a další. To vše v nádherném romantickém prostředí u hradu, který se tyčí nad řekou Ohří v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Během vinobraní se představí také regionální potraviny. V sobotu proběhne od 13.30 slavnostní vyhlášení Regionální potravina Karlovarského kraje. Vítězům soutěže budou předávat ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Karel Sekáč a náměstkyně ministra zemědělství Viera Šedivá. Letošního klání se účastnilo 71 produktů od 14 výrobců. Soutěž o tuto prestižní značku probíhá už devátým rokem a na svém kontě má mnoho vynikajících potravin, dobrot a delikates. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.

O Regionální potravinu soutěží každý kraj v devíti kategoriích. Ocenění získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) značku spravuje.

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »