InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Plzeňské ulice ovládnou pouliční umělci. Pátý ročník Pilsen Busking Festu právě startuje!

02.10.2018
PLZEŇ - Fanoušci umění v ulicích, obyvatelé i návštěvníci Plzně se mohou od středy 3. října do soboty 6. října setkat tváří v tvář s umělci z celého světa. Startuje totiž pátý ročník festivalu pouličního umění Pilsen Busking Fest. Diváci se mohou těšit na více než 250 vystoupení. Do Plzně zavítá přes 30 zahraničních umělců.
Ilustrační snímek | Foto: buskingfest.cz
Jubilejní roční Pilsen Busking Festu přichystal program nabitý různými druhy umění i zajímavými pouličními projekty. "Příprava je i v předvečer festivalu v plném proudu. Specifikem našeho festivalu je, že se program ještě na poslední chvíli mění; co platilo dopoledne, už po obědě může být jinak. To ale neznamená snížení kvality. Diváci by ale měli být připraveni na změnu programu," upozorňuje Jan Šinko, dramaturg festivalu.

Středa
Středeční program a tedy i samotné zahájení festivalu odstartuje pravé poledne vystoupením španělsko-německé chansonové skupiny Chanson Trottoir. Toto vystoupení odpálí lavinu, která se bude valit až do sobotní noci.

Kromě zhruba 30 různých uměleckých skupin se první den festival ukážou i domácí rockeři Seventh Passion, kteří letos hráli na jednom z největších festivalů v Evropě - Pol?and?rock. "Jsme moc rádi, že kývli i na naši nabídku, a vystoupí na plzeňské ulici. Zlatým hřebem prvního dne bude návrat oblíbené buskerské kapely Yedhaki:Nautika, kteří se poprvé představí i s bubeníkem a celá Proluka bude tančit v rytmech akustické taneční hudby," dodává Jan Šinko.

Čtvrtek
Ve čtvrtek se celý festival rozroste o zónu v Kalikovském Mlýně, kde vystoupí například Irský žonglér, polikač ohňů a komediant Logy in fire. Ze speciálních vystoupení pořadatelé zařadili do programu tančírnu Kubánské Salsy, fotbalové freestylery. Na diváky čekají i koncerty tří plzeňských kapel, mezi nimiž jsou milovníci latiny Ocho Ríos, folk rockeři Kořínek, Misíková + hosté a na závěr dne world music trojice Nigunatica.

V Proluce, hlavní zóně festivalu, se milovníci psychedelického a garážového rocku mohou na závěr dne těšit na Portugalce Sunflowers, na něž naváže svým Silent DJ setem Till Sunday Pirate také z Portugalska.

Pátek
"V pátek se náš festival rozšíří i na náměstí Republiky, kde na velkém pódiu proběhne přehlídka toho nejzajímavějšího z celého festivalu. Vystoupí zde izraelští Jonz, jeden z nejlepších světových iluzionistů Jyoti Supernaturel a na závěr celé náměstí roztancuje patnácti členný orchestr z Itálie Funkasin Street Band," vypočítává Jan Šinko.

Sobota
Také poslední festivalový den bude mít své speciality. Tou nejrozsáhlejší bude přidání dalších dvou buskingových zón do prostoru Mlýnské Strouhy, kde budou buskeři zpříjemňovat přesun davů na Pilsner Fest. "V sobotu totiž bude skutečně celá Plzeň na nohou a město se promění v jednu velkou oslavu umění a samozřejmě i piva, které je pro západní metropoli tak typické" konstatuje Jan Šinko.

Ze sobotního programu se návštěvníci mohou těšit na unikátní vystoupení všech členů kapely Znouzectnost se svými solo projekty, beatbox battle a jako vyvrcholení celého festivalu na argentinské bratry Seis Cuerdas, hrající mix flamenca, metalu a fusionu. Po nichž vystoupí one man didgeridoo band Till Sunday Pirate a zakončí tak celý festival.


Fotogalerie:

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »