InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Plzni vznikla nová křesťanská pedagogicko-psychologická poradna

07.09.2018
PLZEŇ - Od letošního nového školního roku je v Plzni na Slovanech otevřena nová křesťanská pedagogicko-psychologická poradna (dále jen "KPPP Plzeň"). Ta byla za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové slavnostně otevřena ve čtvrtek 6. září 2018 a nabízí pomoc dětem i rodičům v duchu křesťanského optimismu.
Ilustrační snímek | Foto: Plzeňský kraj
KPPP Plzeň svým působením přirozeně doplňuje systém církevního školství v Plzeňské a Českobudějovické diecézi. Primárně slouží církevním školám, ale služby jsou otevřeny také pro klienty, kteří o spolupráci s poradnou projeví zájem. Krédem poradny je jasná ochota pomoci s předkládanou těžkostí, otevřenost vůči rodičům a dětem, klidné prostředí a přátelská atmosféra v duchu křesťanského optimismu.

"Mám tu čest stát u zrodu něčeho, co, věřím, bude vzkvétat a nést plnohodnotnou práci. A jsem ráda, že jsem mohla také určitým způsobem k tomu přispět," prohlásila Ivana Bartošová. Ta si zároveň uvědomuje, že "je to možná určitý paradox, protože kraj je zřizovatelem obdobného zařízení, kdy by se mohlo zdát, že se jedná o konkurenci, ale naopak je zdravým konkurentem, ale hlavně spolupracujícím subjektem. V důsledku toho, že v dnešní době se enormně zvyšuje počet dětí, které potřebují odbornou pomoc, vzrůstá nárok na práci pedagogicko-psychologických poraden."

Zakladatelkou a ředitelkou poradny je speciální pedagožka Eva Zábrodská: "Začala jsem uvažovat o změně, ve které bych zužitkovala patnáct let poradenské praxe. Dozrála jsem tak k myšlence, že je potřeba podpořit poradenský systém i na církevní úrovni a přidat tak pedagogicko-psychologickou poradnu do mozaiky církevního školství v západních a jižních Čechách. Přeji si, abychom společně s kolegyněmi, kterým chci tímto poděkovat za spolupráci při vzniku poradny, dokázaly pomoci rodičům a dětem s jejich těžkostmi, abychom dokázaly udržet odborně kvalifikované služby a ukázaly, že i poradenství lze protknut pozitivním křesťanským přístupem."

KPPP Plzeň zajišťuje pro děti, žáky a studenty a jejich zákonné zástupce, a také pro školy a školská zařízení informační, diagnostickou, poradenskou a metodickou pomoc, poskytuje odborné psychologické a speciálně pedagogické služby, spolupracuje na preventivně výchovné péči, napomáhá žákům při volbě povolání.

Mezi nejčastější celoroční důvod návštěvy poradny patří školní neúspěšnost u dětí na základní škole, jedná se o žáky, u kterých je často po komplexním vyšetření zjištěna specifická porucha učení, či porucha aktivity a pozornosti. "S dětmi, rodiči a učiteli pak následně poradna spolupracuje na tom, aby dokázali naplňovat specifické potřeby dítěte nejen ve škole, ale i v domácím prostředí," říká Eva Zábrodská.

Vyšetření úrovně školní zralosti u předškolních dětí čeká poradenské pracovníky po novém roce, kdy pomalu začínají zápisy do prvních tříd. Po letních prázdninách až do prosince jsou to naopak žáci, kteří přichází se žádostí o pomoc při maturitní zkoušce. "Nově vyvstává zvýšená potřeba podpory rodičů s výchovou dětí, potřeba zdravého fungování vztahů v rodině. Rodinu tak máme i v logu naší poradny," doplňuje Eva Zábrodská.


KPPP Plzeň sídlí na Jiráskově náměstí v Plzni na Slovanech v budově kláštera dominikánů.

Křesťanská pedagogicko-psychologická poradna Plzeň je školské poradenské zařízení, zapsané v rejstříku škol a školských zařízení. Řídí se platnou legislativou resortu školství, obecně závaznými právními předpisy a pravidly zřizovatele.

V celé ČR jsou tři poradenská pracoviště. První poradnou byla KPPP v Praze, kterou založila PhDr. Ivana Bernardová, jejíž zřizovatelem je Arcibiskupství pražské. Druhou poradnou je KPPP Brno, zřizovatelem je Biskupství brněnské. Zřizovatelem nejnovější poradny v Plzni je Biskupství plzeňské.
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. ČEZ v lokalitě postaví novou nízkoemisní teplárnu za 2 miliardy korun

Moravskoslezský kraj je pro ČEZ a její budoucí energetické záměry jedním z nejvýznamnějších v Česku a největší česká energetická skupina tu chce působit i v dalších desetiletích. Do roku 2040 ČEZ plánuje v kraji investovat desítky miliard korun, v ...

Výluka tramvají v úseku Masarykovo nádraží - Senovážné náměstí, z důvodu rekonstrukce tratě v centru Prahy

Od pondělí 29. dubna 2024 do konce školního roku, tj. do soboty 29. června 2024 bude Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rekonstruovat tramvajovou trať ...

Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. ...

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příb ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »