InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Už v neděli se v brněnské Olympii pokusí o nový český rekord

22.08.2018
BRNO - V brněnském obchodním centru Olympia se v neděli 26. srpna uskuteční pokus o nový rekord - Nejvíce hostů pohoštěných z jedné láhve. Pro tuto příležitost dodalo speciální láhev s vínem vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice. V průběhu nedělního odpoledne se bude listovat Českou knihou rekordů a zúčastní se také čeští rekordmani, jejichž díla jsou k vidění celý měsíc v obchodním centru. Přijedou i další rekordmani z oblasti sportu.
Největší láhev na víno | Foto: 4pr.cz
Tuto neděli proběhne v obchodním centru od 14 do 18 hodin odpoledne plné rekordů, na kterém se uskuteční pokus o zápis nového českého rekordu roku 2018 - Nejvíce hostů pohoštěných skleničkou bílého vína z jedné láhve. Pro tuto příležitost nechalo vyrobit vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice, ve spolupráci se sklárnami Kavalier glass, dvě stejně velké lahve na víno nazvané Big Twins. Každá láhev je vysoká 207,6 cm, po obvodu měří 153 cm a vejde se do ní 200 litrů tekutiny. Právě jedna z nich je nyní vystavena v Olympii a bude součástí pokusu o rekord. Informace o rekordním pokusu budou prolínat celým odpolednem a vyhlášení rekordu proběhne před 18 hodinou.

V několika vstupech bude během odpoledne probíhat také listování Českou knihou rekordů. S tou návštěvníky akce seznámí Miroslav Marek a Luboš Rafaj z agentury Dobrý den, která spravuje registraci rekordů do České knihy rekordů a Muzeum rekordů a kuriozit.

"Akce se navíc zúčastní čeští rekordmani jak z oblasti sportu, tak také autoři některých vystavených exponátů, které jsou v Olympii k vidění od začátku srpna. Své dovednosti předvede legenda české kulturistiky Bob Divílek nebo mistr Evropy ve Wushu Petr Vaculín. Sportovní výkony doplní světový rekordman v silovém žonglování Milan Roskopf. Dorazí i známý jedlík-rekordman Radim Dvořáček," říká Jan Pazour, ředitel obchodního centra Olympia Brno.

Během odpoledne se diváci mohou setkat s Milanem Paulusem, který v letech 1948 až 2013 vytvořil modely realisticky znázorňující skutečné vozy formule 1 značky Ferrari v měřítku 1:6. Dřevěnou Jawu zase představí její autor Pavel Svoboda. Akce se zúčastní také Jaroslav Dave Šlechta, autor skleněných houslí a nejdražšího exponátu výstavy - křišťálové lebky. Ta byla vybroušena z křišťálového skla a váží více než 6 kilo. Práce na ní trvaly přibližně rok a dokončena byla v roce 1984. O lebku se zajímal i spisovatel Arthur C. Clark, autor televizního pořadu Svět záhad.

Vystavené exponáty
Návštěvníci obchodního centra Olympia Brno mají možnost si kuriozity a rekordy prohlédnout do konce tohoto týdne v šesti expozicích v pasážích centra. Jednu část výstavy tvoří naučná stezka, v níž se zájemci dozví "nej" ze všech krajů naší země. Mezi exponáty je také přesná zmenšenina lednického minaretu, kterou vytvořil Jaroslav Vajbar v poměru 1:27, a to splétáním slaměných stébel a nalepováním rozžehlené slámy na dřevěný základ. Slaměný minaret je vysoký 215 cm. K vidění je také kolekce modelů v lahvích. Tato sbírka majitele a autora Emanuela Hody čítá 197 kusů.
Zajímavým exponátem je nejpočetnější kolekce velkoformátových puzzle. Jedná se o 20 obrazů - puzzle, jejichž předlohou byla Slovanská epopej Alfonse Muchy. Jsou složeny z 163 846 dílků, které dohromady váží 97 kg a na jejich skládání se od 28. února do 20. května podílelo 266 osob.

Zdarma přístupná výstava je umístěna v pasážích obchodního centra Olympia Brno od pondělí do pátku, od 8 do 23 hodin a o víkendu od 8 do 24 hodin. Právě v neděli 26. srpna bude pokusem o nový český rekord výstava rekordů a kuriozit ukončena. V září se mohou návštěvníci těšit na výstavu "100 let módy", která připomene stoletou historii oblékání a módních trendů u nás.

Termín výstavy: 2. až 26. srpna 2018, více informací na www.olympia-centrum.cz.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »