InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Letní barokní festival skončil. Další ročník už se připravuje

21.08.2018
Barokním dnem na zámku v Manětíně v sobotu skončil letošní Letní barokní festival, který je součástí unikátního projektu Plzeňského kraje Západočeské baroko. Na desítce vybraných míst se uskutečnily unikátní akce zaměřené na baroko. Už nyní se mohou návštěvníci těšit na další ročník, jehož program bude zveřejněn v lednu příštího roku.
Ilustrační snímek | Foto: Plzeňský kraj
Připravené koncerty, ukázky sokolnictví, ruční stříže ovcí a tesařských řemesel nebo volné prohlídky zámku či projížďky kočárem, takový byl závěr 3. ročníku Letního barokního festivalu, letos si slavnost v Manětíně nenechalo ujít více než 1 500 návštěvníků. Tato barokní slavnost byla stejně jako loni nejnavštěvovanější slavností v rámci celého festivalu. Slavnostního zakončení festivalu se zúčastnila náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová, v kostýmech pak mohli návštěvníci spatřit zaměstnance odboru kultury a cestovního ruchu. Nechyběla také vedoucí odboru Alena Svobodová, která se stala jednou z kmoter nově vydané publikace Centra baroka v Mariánské Týnici.

Celá slavnost byla připravena Národním památkovým ústavem - správou Státního zámku Manětín ve spolupráci s Plzeňským krajem. Za příkladnou spolupráci to označila ve své zdravici i historička Anna Matoušková, která mnoho let pomáhala rozvoji nejen barokních památek.

V rámci barokního dne byla slavnostně představena publikace Ireny Bukačové "Služebníci a dvořané", která přináší nové poznatky o životě úřednictva a služebnictva z 1. poloviny 18. století, jež si nechala vymalovat na velká plátna manětínská hraběnka Marie Gabriela Lažanská z Bukové, rozená Černínová z Chudenic.

Barokní slavnosti v Manětíně končí slavnostním koncertem studentského komorního orchestru "Plánický orchestr 415 Hz", který přednese na dobové nástroje jediné v úplnosti dochované dílo manětínského rodáka, vynikajícího skladatele barokní doby, Josefa Antonína Plánického, "Opella ecclesiastica". Plánický prožil druhou část svého života v německém Freisingu. Toto málo uváděné dílo bylo citlivě nastudováno v rámci orchestrálních kurzů za účasti skvělých lektorů a výborných studentů pod vedením dirigenta Jakuba Kydlíčka. Další provedení Plánického díla bude 29. srpna v klášteře Teplá, 30. srpna v Dobřanech a 31. srpna v Leuchtenbergu.

Nebývalému zájmu návštěvníků se kromě Manětína v letošním roce těšily i další hlavní barokní slavnosti, které jsou doplněny velkým množstvím slavností menších. Každá z desítky lokalit, kde se hlavní akce festivalu konaly, připravila specifický program od přehlídky barokní hudby přes ukázky řemeslných prací, divadelních představení nebo květinových slavností. Oproti minulému roku se rozšířily programy připravené pro celou rodinu. Spolupořadatelem některých hlavních akcí (v Mariánské Týnici, Kladrubech, Nepomuku, Tachově nebo na Zámku Hrádek) byla společnost Depo2015, která je spolupořádala v rámci svého barokního projektu "Barokní region Čechy a Bavorsko".

V letošním roce se do projektu nově zapojila i nejlepší česká violová virtuoska Jitka Hosprová, která pořádá svůj tradiční festival vážné hudby Procházky uměním, letos již šestým rokem, prostřednictvím kterého pomáhá obnově památek. Letošní rok výtěžek z dobrovolného vstupného na své koncerty věnuje obnově kostela sv. Jiří v Lukové u Manětína. V polovině festivalu, kterého se účastní mnoho známých osobností, jako např. Jaroslav Svěcený, Lubomír Brabec, Kateřina Englichová nebo Martina Kociánová, byla již na transparentním účtu pro lukovský kostel částka ve výši 111 051 Kč. Další koncert se uskuteční 7. září v Manětíně, kde Jitka Hosprová vyrůstala.

Přestože letošní ročník Letního barokního festivalu 2018 končí, už nyní se připravuje další, v pořadí již čtvrtý ročník. Plzeňský kraj ve spolupráci s pořadateli letošních akcí chce opět nabídnout všem zájemcům o baroko co nejlepší zážitky na různých místech Plzeňského kraje. Program bude zveřejněn v lednu 2019 tradičně na veletrhu cestovního ruchu Regiontour a souběžně na stránkách celého projektu www.zapadoceskebaroko.cz .Jakousi ochutnávku baroka pak Plzeňský kraj nabídne na svém, dnes již tradičním veletrhu cestovního ruchu ITEP 2018, který je třetím největším veletrhem tohoto typu v rámci České republiky. Uskuteční se ve dnech 20. - 22. září v halách TJ Lokomotiva v Plzni.

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »