InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nová řada zámeckých vín nabízí dvě červená a jedno bílé

21.08.2018
PARDUBICE - Od loňského roku nabízí Východočeské muzeum v Pardubicích návštěvníkům originální suvenýr - víno exkluzivní řady Zámek Pardubice, inspirované osvícenou osobností sídelního pána Viléma z Pernštejna. Do pokladny v Labské bráně zámku právě dorazily nové odrůdy - polosuché bílé víno s názvem Sub una ukrývá odrůdu Rulandské bílé, suché červené Sub utraque pak Rulandské modré a suché červené Fraterno zase Modrý Portugal.
Ilustrační snímek | Foto: Pardubický kraj
"Kolekce vín, která připomíná filozofii a postoje jednoho s nejvýznamnějších šlechticů naší historie Viléma z Pernštejna, je elegantním a originálním dárkem z místa, které tak zásadně ovlivnil," řekl Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje, který je jedním z patronů vín.

"Vína v atraktivních lahvích zdobí etiketa vytvořená muzejní výtvarnicí Veronikou Doutlíkovou ve stylu dobového dřevořezu. Pro návštěvníky muzea a zámku jsou nejen netradičním suvenýrem, ale také připomínkou pernštejnské historie zámku," vysvětlil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Podle Viléma z Pernštejna (1438- 1521) byla víra otázkou vnitřního rozhodnutí člověka a svoboda víry měla být politicky zaručena. "V dějinách vzácné soužití tří náboženských směrů, které na pardubickém panství panovalo za Viléma z Pernštejna, nás přivedlo na výběr názvů jednotlivých vín. Jednotlivé názvy jsou historicky inspirovány vírou katolickou - Sub una, kališnickou - Sub utraque a také bratrskou - Fraterno," připomněl Libánek. Názvy vín a důvod jejich pojmenování vysvětluje popis na každé lahvi.

"Pro řadu Zámek Pardubice jsme opět vybrali velmi kvalitní vína. Tentokrát bylo rozhodování náročnější - nakonec jsme se rozhodli pro jedno polosuché bílé a dvě suchá červená," uvedl sommeliér Oldřich Bujnoch, který jednotlivá vína také květnatým vinařským jazykem popsal.

Sub una - Rulandské bílé - jakostní víno odrůdové - polosuché - 2016
Hrozny Rulandského bílého zrozeného ve vinicích Modrých hor dozrály do výtečné zralosti a vinaři z Kobylí stvořili pěkné svěží jiskrné víno světle zlaté barvy, svůdné vůně a plné v chuti s příjemným dotekem zbytkového cukru. Tato rulanda vytváří příjemného průvodce přátelských setkání či dotváří kulinářský zážitek se saláty, bílými masy a rybami jemné chuti.

Sub utraque - Rulandské modré - víno s přívlastkem pozdní sběr - suché - 2015
Rulanda modrá jest tradiční a domácí odrůda Modrých hor veškerenstvem milována. Výtečně vyzrálé hrozny daly vzniknout vínu světle cihlové barvy, rulandě modré typické, intenzívní vůni a vzácné dlouhé dochuti, jež provází božsky zralé hrozny. Jistě potěší každého znalce vín a bude skvělým doplňkem k jehněčímu, pečené kachně či husičce s karlovarským knedlíkem a červeným zelím.

Fraterno - Modrý Portugal - jakostní víno odrůdové - suché - 2016
Portugal modrý jest víno vyvolávající vzrušující pocity již samotným odrůdovým názvem. Tento portugal z pěkných poloh, modrým hroznům milým dal vzniknout hlubokému vínu v barvě, intenzívní vůni a široké v chuti. Mohutný portugal je vhodný k jídlům z hovězího masa či zvěřiny.

Vína Zámek Pardubice na vinařském festivalu
Ochutnat novou řadu vín Zámek Pardubice budou moci zájemci 24. a 25. srpna přímo na zámku na Pardubickém festivalu vína a Pardubické vinařské noci.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »