InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Praha plánuje efektivní a ekologické zásobování provozoven v Pražské památkové rezervaci

17.08.2018
PRAHA - Ulevit přeplněnému centru a zlepšit stav ovzduší chce Magistrát hl. m. Prahy pomocí v Česku ojedinělého inovativního projektu sdíleného konsolidačního centra, ze kterého by bylo zboží do provozoven efektivně distribuováno elektromobily. Pilotní projekt počítá se zapojením minimálně 40 provozoven.
Ilustrační snímek | Foto: Hlavní město Praha
Na semináři městského projektu EkoLogis - Jezdím čistě tento záměr představil v úterý 14. srpna 2018 logistickým společnostem i dalším subjektům Jaroslav Mach, vedoucí oddělení rozvoje dopravy Magistrátu hl. m. Prahy. Konsolidační centrum, resp. City Depo, je překladištěm, do kterého přepravci dovezou své zboží, které je následně vytřízeno a efektivně s ohledem na životní prostředí rozvezeno do jednotlivých provozoven. V současné době město eviduje zájem ze zhruba 20 provozoven v Pražské památkové rezervaci, do pilotního projektu pak počítá s minimálně dvojnásobkem.

K tématu udržitelné městské logistiky vystoupila i mezinárodní poradkyně Birgit Hendricks ze společnosti Eco2City, která má zkušenosti s pilotním provozem několika projektů v Nizozemsku. "Těší mě, že se zástupci Magistrátu i logistickými společnostmi můžeme sdílet naše zkušenosti, včetně problémů, se kterými jsme se v prvních letech setkali. Věřím, že se Praha dočká úspěšného projektu a bude myšlenku sdílené logistiky i nadále rozvíjet," podpořila záměr Birgit Hendriks. Výsledky projektu v nizozemském městě Nijmegen ukazují, že po roce pilotního projektu došlo prokazatelně k 5% snížení ujetých kilometrů v centru města a tím ke zlepšení dopravní situace. V současné době došlo v centru města ke snížení nákladní dopravy o 85 %, oproti začátku pilotního projektu.

Pilotní projekt by měl za předpokladu dostatečného zájmu začít začátkem příštího roku na území Pražské památkové rezervace. Přesné umístění konsolidačního centra je prozatím v jednání. Na finální podobně spolupracují s Magistrátem hl. m. Prahy samotní přepravci a majitelé provozoven v dané oblasti.

Z probíhajícího dotazování očekáváme informace od obchodníků a majitelů provozoven, jaké služby a v jaké kvalitě očekávají, stejně tak v rámci tohoto workshopu záměr projednáváme i se zástupci logistických firem. "Jsem rád, že na projektu spolupracuje paní Hendriks, která nám předává řadu zkušeností, považujeme ale za nezbytné projekt navrhnout ve spolupráci s pražskými obchodníky a zástupci dopravních firem, tedy tak, aby vyhovoval pražským podmínkám," dodal Jaroslav Mach. Nejbližším krokem nyní je navrhnout přesnou podobu pilotního projektu a finanční model. Ačkoliv náklady zatím nejsou známé, ze zahraničních zkušeností vyplývá, že pilotní projekt je obvykle podpořen i městem.

Cílem je, aby bylo právě mimo oblast nejužšího centra, čímž se sníží dopravní zátěž v oblasti. Projekt je určen zejména provozovnám s trvanlivými produkty, jejichž zásilky nevyžadují vysoké náklady na přepravu a úschovu. Dle realizovaného průzkumu je na území Pražské památkové rezervace vhodných provozoven zhruba 1 000.

Rozvoz zboží z konsolidačního centra uleví nejen ulicím na území Pražské památkové rezervace, kde velké množství zásobovacích vozů musí často vjíždět do velmi frekventovaných pěších zón, ale navíc má tento projekt i velký potenciál do budoucna. "Pokud se pilotní provoz osvědčí, počítáme s rozšířením do dalších částí hlavního města, kterým se tak uleví nejen ve snížení počtu projíždějících zásobovacích vozů, ale v dlouhodobém horizontu to přispěje k lepšímu stavu ovzduší," doplňuje Mach. K rozvozu budou sloužit nízkoenergetické a ekologické elektromobily, které zajistí společnost provozující konsolidační centrum.

Konsolidační centrum s sebou také může přinášet řadu služeb, jako je např. dodávka či vyzvednutí zboží v přesném čase, skladování a úschova balíků, osazení cenovkami, rozbalení velkých zásilek a jejich konsolidace do menších, zabezpečení odvozu odpadů či nepotřebného materiálu a další. Zjištění poptávky po nich je právě jedním z cílů probíhajícího projektu.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »