InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Kraj začne realizovat tři velké investice v kultuře za téměř 340 milionů korun

10.08.2018
ZLÍN - S třemi mimořádně investičně náročnými projekty v oblasti kultury uspěl Zlínský kraj při čerpání peněz z Integrovaného operačního programu. "Díky dobře připraveným žádostem získá Zlínský kraj evropské dotace v nebývale velkém objemu, kdy náklady na realizaci každého z těchto tří projektů nejdou pod sto milionů korun. Je to historický úspěch, že se nyní můžeme pustit do investic v tak velkém objemu financí," informoval radní Miroslav Kašný zodpovědný za kulturu a památkovou péči.
Ilustrační snímek | Foto: Zlínský kraj
"Dostali jsme v těchto dnech potěšující informaci, že námi předložené projekty uspěly. Jedná se o revitalizaci národních kulturních památek Velké Moravy v lokalitě Uherské Hradiště - Staré Město - Modrá; dále je to obnova dlouhodobě chátrajících budov hospodářského dvora v areálu tvrze v Rymicích a konečně i zachování a rozvoj památky připomínající osud pasekářské osady Ploština," řekl radní Miroslav Kašný.

Finanční náklady těchto jednotlivých akcí se pohybují v rozmezí od 100 do 120 milionů korun a dotace bude Zlínský kraj čerpat z druhého kola výzvy Integrovaného operačního programu týkající se zkvalitnění muzejních expozic.

"Máme velkou radost z toho, že konečně může být zahájena dlouhodobě zamýšlená revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy, protože současná podoba neodpovídá zcela výjimečnému významu tohoto místa. Měl by zde vzniknout prostor pro relaxaci a zastavení, kdy se návštěvník přenese o řádku století zpět," komentovala schválení projektu Slováckého muzea Uherské Hradiště vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Romana Habartová.

V současné době jsou díky Integrovanému operačnímu programu, a tedy s výrazným přispěním evropských dotací, ve Zlínském kraji již realizovány tyto projekty zacílené na zlepšování podmínek muzeí či kulturních institucí:

- Vybudování komplexního depozitního centra v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně (za 7,3 milionu korun, kdy jde o zkvalitnění podmínek k uložení, zpřístupnění a ochraně knihovního fondu).
- Vybudování otrokovického depozitáře pro Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně (za 6,8 milionu korun s cílem zlepšit zabezpečení objektu a klimatických podmínek pro uchování sbírek, ale také pro identifikaci a inventarizaci předmětů, manipulaci v depozitáři a dovybavení konzervátorských dílen).
- Revitalizace budov a expozic Muzea Kroměřížska (za 35 milionů korun - ve čtyřech etapách, dvě jsou již hotovy).

Kromě těchto velkých projektů z evropských dotací realizuje Zlínský kraj čistě z vlastního rozpočtu celou řadu neméně významných akcí na zachování kulturního dědictví regionu a bude v tomto trendu pokračovat i v příštím roce. "Pro rok 2019 připravujeme deset až dvanáct akcí v objemu 50 milionů korun, které chceme zahrnout do návrhu rozpočtu. Jedná se například o vzdělávací a výzkumné středisko ve Hvězdárně ve Valašském Meziříčí, opravy na zámku ve Vsetíně, výměnu oken na hradě v Malenovicích a o další záměry," sdělil Miroslav Kašný.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »