InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jak šmakuje Moravskoslezsko a Regionální potravina

09.08.2018
KARLOVA STUDÁNKA - V sobotu 11. srpna vypukne gastrofestival "Jak šmakuje Moravskoslezsko". Do Karlovy Studánky by měli zamířit všichni, kteří holdují dobrému jídlu a skvělé zábavě. Horské lázně navíc nabídnou příjemné útočiště před letním hicem. V rámci festivalu se budou také předávat ceny Regionální potravina Moravskoslezského kraje. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v tomto kraji letos ucházelo 96 produktů od 33 výrobců.
Ilustrační snímek | Foto: regionalnipotravina.cz
Gastrofestival "Jak šmakuje Moravskoslezsko" se uskuteční v sobotu 11. srpna 2018 v Karlově Studánce. Koná se už od roku 2011 a jeho hlavní myšlenkou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky zdejších restaurací. Letošní ročník opět snoubí kulinařinu s kulturou. Můžete si užít ranní piknik s moderátorkou Ivou Kubelkovou, následovat bude gastroshow Marka Raditsche a Jana Punčocháře. O hudební zážitky se postará Marek Ztracený a skupiny Xindl X, Dolbend a BosoBos.

A kde jinde představit vítěze letošního klání Regionální potravina Moravskoslezského kraje a předat jim ocenění, než právě tady. Značka Regionální potravina již devátým rokem propaguje výrobky jednotlivých krajů, podporuje domácí producenty lokálních potravin a motivuje zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 527 oceněných produktů.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Ocenění budou vítězům předávat jejich zástupci: za Ministerstvo zemědělství Dana Třísková, vedoucí Oddělení potravinového řetězce a za Státní zemědělský intervenční fond Pavel Jaroš, ředitel Regionálního odboru Opava.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »