InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Beztíže zve na parkourový workshop

13.06.2018
PRAHA - Workshop s výukou parkouru pořádá v úterý 19. června od 16 do 18 hodin ve Freestyle parku Kolbenka Beztíže, specializované oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 - Ulita. Beztíže se zabývá prací s dětmi a mládeží vyrůstajícími v rizikovém prostředí.
Ilustrační snímek | Foto: freestylekolbenka.cz
"Parkour je jednou z aktivit, která dokáže našim klientům nabídnout alternativu k bezprizornímu trávení volného času v ulicích, experimentování s alkoholem a drogami," vysvětluje vedoucí Beztíže Tomáš Klumpar. Zároveň je to ale podle něj atraktivní sport s jasnými principy a pravidly pro všechny mladé lidi.

Se základy této disciplíny se může seznámit pod vedením zkušeného lektora každý, komu je mezi 6 a 26 lety. Vstup je zdarma, mladí do 15 let budou potřebovat doprovod rodičů nebo jejich písemný souhlas.

"K dispozici je 70 míst, z toho 20 pro naše klienty a 50 pro všechny ostatní zájemce, orkshop bude probíhat pod vedením profesionálních lektorů a našich co-lektorů," říká Klumpar a dodává: "Co-lektory budou klienti Beztíže. Chceme ukázat, že každý může být dobrý v něčem jiném a může to i někoho naučit. Mladík, který se ostatním třeba jeví jako grázl, dokáže někoho učit třeba právě parkour."

Předběžně přihlásit a rezervovat si místo můžete na webu Freestyle parku Kolbenka freestylekolbenka.isportsystem.cz.

"Parkour je nesoutěžní disciplína, která vychází z ?přirozené metody" Francouze George Herberta. Ten byl ohromen přirozeným chováním domorodých afrických kmenů," vysvětluje vedoucí terénních programů Beztíže Romana Dolečková. V České republice se podle ní začal objevovat krátce před rokem 2003, za jeho šířením stály tehdy zformované skupiny Lezz Kreff z Prahy a Streaks ze Zlína.

Portál parkour.cz jej definuje jako tréninkovou metodu, při které parkourista (traceur) překonává překážky v přirozeném prostředí. Používá k tomu své vlastní tělo. Do tréninku se řadí i nácvik akrobatických prvků a salt. Základem parkouru je systematický trénink.

Beztíže je zastřešující značkou pro důležité sociální služby: Nízkoprahový klub pro děti a mládež - Klub Beztíže na Žižkově a Klub Beztíže2 v Nuslích a terénní program pro děti a mládež Streetwork Beztíže ve třech lokalitách - na Žižkově, ve Vršovicích a v Praze 2. K tomu patří řada návazných projektů včetně preventivních výjezdových aktivit.

Mgr. Tomáš Klumpar je vedoucím Beztíže - specializovaného oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 - Ulita. Vystudoval Fakultu humanitních studií UK, obor Studia občanského sektoru, má výcvik v kontaktní práci České asociace streetwork (ČAS). V roce 2015 získal stipendium Fulbrightovy nadace a sbíral zkušenosti z práce s rizikovou mládeží v USA.

Mgr. Bc. Romana Dolečková je garantkou terénního programu Streetwork Beztíže - Žižkov, vystudovala sociální pedagogiku. Má zkušenosti z oblasti primární prevence a práce s uživateli drog.
Autor: Eliška Paulová

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »