InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Železniční dopravu budou v Jihomoravském kraji po roce 2019 provozovat České dráhy

29.05.2018
JIHOMORAVSKÝ KRAJ - Regionální železniční dopravu budou na dobu tří, maximálně však šesti let po roce 2019 zajišťovat České dráhy. Do tendru na výběr dopravce se přihlásily jako jediný účastník. Výběr jejich nabídky jako té nejvhodnější proto dnes (28. května) na svém jednání potvrdila Rada Jihomoravského kraje.
Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Roman Hanák | Foto: Jihomoravský kraj
Lhůta pro podání nabídek s předpokládanou hodnotou 5,6 miliardy korun skončila 17. května. "Rozhodli jsme se pro tendr prostřednictvím nabídkového řízení, které bylo přístupné všem dopravcům. Se svou nabídkou se však přihlásily pouze České dráhy," uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Zásadním kritériem pro kraj byla cena za takzvaný místokilometr na linkách S2 a S3 a cena za místokilometr na ostatních železničních linkách. "České dráhy nabízí 0,653 koruny na páteřních linkách a 1,175 koruny na zbytku sítě," přiblížil Hanák.

Tendr byl vypsán na období po roce 2019, kdy Jihomoravskému kraji končí původní smlouva s Českými drahami. Vybraný dopravce má také do provozu postupně přebírat nové elektrické železniční jednotky, jejichž nákup kraj plánuje.

Radní přiklepli dalších 29 milionů z krajského rozpočtu na opravy silnic
Místo původně plánovaných 164 milionů poputuje letos z krajského rozpočtu na rekonstrukce silnic II. a III. tříd 193 milionů. O navýšení příspěvku na provoz Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje, který je určen na opravy silnic a mostů, dnes (28. května) na svém zasedání rozhodli krajští radní.

"Když k tomu připočteme letošní příspěvek vlády na opravy silnic ve výši téměř 304 milionů korun, poputuje letos na opravy silnic z rozpočtu Jihomoravského kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury téměř půl miliardy korun. Za to zrekonstruujeme 52 kilometrů silnic a 48 mostů," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Roman Hanák.

Hanák zároveň dodal, že další přibližně miliarda korun zamíří letos na rekonstrukce jihomoravských silnic z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). "Tyto akce spolufinancujeme částkou 265 milionů korun," sdělil náměstek hejtmana.

Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina pomohou obcím na zrušené komerční autobusové lince Bystřice-Brno
Poté co dopravce zrušil soukromou autobusovou linku z Bystřice nad Pernštejnem do Brna, se obyvatelé obcí po trase autobusu obtížněji dostávali do práce nebo do školy. Někteří tak museli dát před hromadnou dopravou přednost autu. Proto Jihomoravský kraj vyslechl starosty a začal jednat s Krajem Vysočina o řešení situace. Díky tomu začne jezdit nová linka, která cestující od Bystřice dopraví do Tišnova, kde pohodlně přesednou na vlak a budou případně pokračovat až do Brna. O rozdělení financování linky mezi Jihomoravský kraj a Vysočinu dnes (28. května) jednali krajští radní.

"Měli jsme dva cíle. Chtěli jsme, aby lidé z Bystřice, Nedvědice, Černvíru, Doubravníku a dalších obcí měli nadále komfortní spojení na Brno. Důležité ale zároveň bylo, abychom respektovali principy, na kterých je vystavěn Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje (IDS JMK). To mimo jiné znamená, že páteří systému je vlak, a proto by se neměla dublovat autobusová a železniční doprava. Zároveň nechceme do Brna přivádět další autobusy, které by zde zahušťovaly dopravu na silnicích," vysvětlil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Podle Hanáka bude autobus v ranní špičce jezdit z Bystřice nad Pernštejnem v hodinových intervalech. Vozit lidi zpět domů bude odpoledne z Tišnova také vždy po hodině. "Pokud vše dobře půjde, mohli bychom linku spustit již od změnového termínu jízdních řádů v červnu," dodal náměstek.

O financování linky se podělí Jihomoravský kraj s Vysočinou. Každý region přitom zaplatí provoz autobusů na svém území. "Podíl Jihomoravského kraje přesahuje 2 miliony korun ročně. Cestující budou moci v autobusu využít i tarif IDS JMK," uzavřel Hanák.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »