InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V kraji nejlépe třídí odpady lidé v Uherském Hradišti, Šumicích, Kateřinicích a Bořenovicích

29.05.2018
NAPAJEDLA - Nejlépe třídit odpady se ve Zlínském kraji daří obyvatelům Uherského Hradiště, Šumic, Kateřinic a Bořenovic. Zástupci těchto obcí dnes na slavnostním ceremoniálu v prostorách zámku v Napajedlech převzali prestižní ocenění - "Keramickou popelnici". Populární krajskou soutěž pro samosprávy zorganizoval již podvanácté Zlínský kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. v rámci aktivit zaměřených na podporu tříděného sběru odpadu v regionu.
Ilustrační snímek | Foto: Zlínský kraj
"Třídění odpadů a předcházení jejich vzniku podporujeme dlouhodobě a systematicky. I díky těmto aktivitám se v našem kraji daří stále snižovat množství skládkovaných odpadů. Zlínský kraj se tak za uplynulý rok může pochlubit druhou nejnižší produkcí směsných komunálních odpadů v rámci České republiky," uvedla na ceremoniálu Margita Balaštíková, krajská radní zodpovědná za oblast životního prostředí a zemědělství.

Stejně jako loni, byly do soutěže i v letošním ročníku automaticky zařazeny všechny obce, které jsou zapojeny do celorepublikového systému třídění a využití obalových odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněny byly navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. Samotné hodnocení pak bylo provedeno na základě údajů poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období.

V kategorii měst nad 15 000 obyvatel zvítězilo Uherské Hradiště, na druhé příčce skončil Rožnov pod Radhoštěm, třetí bylo Valašské Meziříčí. V kategorii obcí s počtem obyvatel od 1 501 do 15 000 zvítězily Šumice, následované Polešovicemi a Luhačovicemi. Mezi obcemi do 1 500 obyvatel patří letos první příčka obci Kateřinice, druhá obci Veletiny a třetí Nedachlebicím. Nejúspěšnější mezi malými obcemi do 500 obyvatel jsou v třídění obhájci loňského prvenství Bořenovice, na stupních vítězů je doplnily stříbrné Oznice a bronzový Rudimov.

Nejlepší obce a města obdržely stylové keramické popelnice, k tomu ještě věcné ceny a také motivační příspěvek od Zlínského kraje na podporu odpadového hospodářství. Obce a města na prvním místě v každé kategorii si odnesly 30 tisíc korun, na druhých místech 20 tisíc a za bronzovou příčku 10 tisíc korun.

"Na jednoho obyvatele Zlínského kraje připadlo za loňský rok 21,3 kg vytříděného papíru, 12,1 kg plastů, 12 kg skla a 0,3 kg nápojových kartonů. Celkově se jedná bezmála o 46 kg v přepočtu na jednoho obyvatele kraje, což je nárůst o téměř 2 kg oproti roku 2016. Celkové výsledky kraje zůstávají sice pod celorepublikovým průměrem, z dlouhodobého pohledu ale vytříděné množství využitelných složek odpadů z domácností v kraji každoročně narůstá. Před 12 lety byla průměrná výtěžnost papíru, plastů, skla a nápojového kartonu na obyvatele necelých 24 kilogramů," připomněla Martina Filipová, ředitelka Oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a.s.

Aktuálně se na území Zlínského kraje nachází více než 17 tisíc barevných kontejnerů a malých nádob, umístěných u domů. Největší podíl tvoří nádoby na plasty a na sklo. Do systému EKO-KOM, který ve spolupráci s obcemi a městy zajišťuje zpětný odběr a využití obalového odpadu, je v kraji zapojeno všech 307 měst a obcí.

Postupně se také snižuje docházková vzdálenost k barevným kontejnerům. Obyvatelé ČR to k nim mají v průměru už jen 92 metrů. Jedno stanoviště nádob na separovaný sběr sloužilo ke konci roku 2017 v průměru 114 obyvatelům.

Na dnešním ceremoniálu byli oceněni také zástupci měst a obcí, které jsou nejlepší v třídění a sběru vysloužilých elektrozařízení. Kolektivní systém ELEKTROWIN je ocenil za množství sběru elektrozařízení v přepočtu na jednoho obyvatele. Mezi městy nad 10 000 obyvatel se nejvíce dařilo Uherskému Hradišti, kde každý z občanů k dalšímu využití odevzdal průměrně 8 kg elektrozařízení. Mezi městy a obcemi pod 10 000 obyvatel vyhrálo stejně vloni Staré Město (6,5 kg na 1 obyvatele), u obcí do 2 500 obyvatel zvítězila Rusava (bezmála 10 kg na 1 obyvatele).

Ocenění od společnosti ASEKOL za uplynulý rok získala obec Komárov, jejíchž 339 obyvatel sesbíralo neuvěřitelných 350 kilogramů drobných elektrozařízení a 358 kilogramů televizorů. Cenu za sběr drobného zařízení a baterií do červených kontejnerů a rozvoj zpětného odběru obdržela obec Ratiboř, každý z občanů zde vloni v průměru do stacionárních kontejnerů vytřídil 0,7 kilogramu nepotřebného elektra. Speciální ocenění si za příkladnou spolupráci s firmami odnáší společnost Technické služby Vsetín s.r.o., která se v uplynulém roce mimo jiné podílela na projektu vzorkování podílu televizních obrazovek a počítačových monitorů ve zpětném odběru.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »