InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Univerzita Tomáše Bati staví výukové laboratoře s parametry běžného provozu

28.05.2018
ZLÍN - V průběhu května začala stavební firma s rekonstrukcí Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v Mostní ulici. Úpravy se týkají 2. podzemního podlaží budovy U2. Do 12 měsíců vznikne na ploše 1 385 m2 celkem 20 moderních výukových laboratoří, které budou sloužit studentům Ústavu technologie potravin. Za rekonstrukci, jejíž součástí je i nákup vybavení, zaplatí škola 83 milionů Kč.
Univerzita Tomáše Bati staví výukové laboratoře s parametry běžného provozu | Foto: narrativemedia.cz
"Stávající laboratoře, které má škola k dispozici, nesplňují dnes již běžné standardy potravinářských provozů. Navíc byly koncipovány pouze pro 24 studentů. Nové prostory pojmou současně až 84 studentů v rámci rozvrhované výuky a nejméně dalších 20-30, kteří budou současně pracovat na svých kvalifikačních pracích," vysvětluje důvod rekonstrukce Pavel Blažek, vedoucí Odboru investic a majetku Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Realizátorem stavby je firma VW WACHAL, jež vyhrála ve výběrovém řízení. Doposud se v prostorách budoucích laboratoří nacházelo pouze technické zázemí objektu. V rámci stavebních úprav 2. podzemního podlaží budovy U2 dojde ke kompletnímu vybourání výplní vnitřních otvorů, všech nenosných příček, odstranění keramických obkladů a podlahy až na podkladní beton.

"Kromě výukových laboratoří tu vybudujeme také skladové, šatnové, technologické a sociální zázemí. Zároveň dojde k částečné výměně stávajících páteřních rozvodů v 2. podzemním podlaží, které jsou v havarijním stavu a neodpovídají současným normám a předpisům nebo jsou v kolizi s novými rozvody," doplňuje Dušan Gelien, obchodní ředitel stavební firmy VW WACHAL.

Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně budou mít po dokončení rekonstrukce k dispozici 10 chemických a mikrobiologických laboratoří, kde se naučí vyhodnocovat potraviny pomocí senzorických metod či na základě mikrobiologického vyšetření. V dalších 10 laboratořích se seznámí třeba s tím, jak se vyrábí šunka, těstoviny, bezlepkové výrobky, plísňové sýry, pekárenské výrobky, cukrovinky, ale také pivo, cider a nealkoholické nápoje. Část laboratoří zaujme místo bývalého krytu civilní obrany.

Všechny potravinářské laboratoře budou splňovat vysoký hygienický standard vyhovující evropské i české legislativě pro výrobu potravin, takže budou plně odpovídat běžné praxi. Speciální laboratorní technika a konstrukce laboratoří umožní výrobu potravin v malém množství (2-5 kg). Díky tomu bude možné obohatit výuku o simulaci různých faktorů při výrobě.

Přísné laboratorní podmínky musí splňovat i poměrně složitá vzduchotechnika, jejíž součástí je několik zařízení zajišťujících například odtah chemických digestoří, filtraci prachu, větrání laboratoří, šaten, sociálních zařízení a přilehlých místností. Rekonstrukce je součástí projektu RIFT - Rozvoj infrastruktury Fakulty technologické, registrační číslo CZ.02.2.67/0.0/0.0/16_016/0002324, spolufinancovaného Evropskou unií.

Rekonstrukce nijak neovlivní celkový vzhled budovy. Dojde pouze ke zrušení stávajících garážových vrat, namísto kterých vznikne obvodová stěna, do níž budou osazena nová okna.


Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »