InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Chystá se oprava silnice u Sázavy a nový most v Levíně

22.05.2018
Rekonstrukce mostu v Levíně a tříetapová úprava silnice u Ostředku a Sázavy, to jsou dvě další stavby, o které se rozšíří zásobník projektů spolufinancovaných z prostředků EU. Rozhodli o tom dnes radní Středočeského kraje.
Ilustrační snímek | Foto: Středočeský kraj
"Silnice druhé třídy Ostředek - Sázava je v současné době technicky naprosto nevyhovující. I s ohledem na komfort Středočechů, kteří úsekem projíždějí, bude její úprava rozdělená do tří etap," říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) o investici, která si vyžádá celkové náklady 330 milionů korun. "Cílem stavby je podstatně zlepšit stavebně technický stav silnice, zlepšit bezpečnost silničního provozu a omezit negativní vliv dopravy na okolní zástavbu," dodává hejtmanka.

Stavby nově zařazené do zásobníku projektů spolufinancovaných EU/EHP a národních zdrojů:

II/605 Levín, rekonstrukce mostu ev. č. 605-034
Půjde o rekonstrukci mostu a navazujících opěrných zdí v Levíně na Berounsku. Most má délku 89 metrů a překlenuje Levínský potok. V současné době je ve velmi špatném stavebním stavu a není jej možné pouze opravit. Je nutné na jeho místě vybudovat most zcela nový, a to i s opěrnými zdmi. V souvislosti s tím dochází v nezbytně nutném rozsahu i k úpravě silnice II/605 tak, aby byla plynule napojena na nový most. Předpokládané náklady stavby, která by měla být dokončena v roce 2019, dosáhnou 15,5 milionu korun.

"II/110 Ostředek - Sázava"
Stavba je rozdělena do tří etap. Předpokládané náklady na ni dosáhnou téměř 334 milionů korun, přičemž by se mělo stavět průběžně v roce 2019.

Etapa I: V jejím rámci se bude opravovat zhruba 2,5 kilometru dlouhý úsek silnice druhé třídy č. 110 mezi kilometrem 22,728 a 25,297. Stavba se nachází částečně v nezastavěném území mezi obcemi Ostředek a Dojetřice a částečně v zastavěném území Dojetřic.

Etapa II: Ta se bude týkat úseku mezi 25,297 - 27,493 kilometrem. Silnice v úseku stavby se nachází v okolí obce Dojetřice a města Sázava.

V rámci rekonstrukce v délce cca 2,2 km se vozovka v obloucích rozšíří. Výměnou konstrukce vozovky, včetně nového odvodnění, dojde ke zlepšení průjezdnosti silnice a zlepšení bezpečnosti dopravního provozu. Dalším důvodem rekonstrukce je homogenizace silnic II/110 a zefektivnění údržby vozovek.

Etapa III: V úseku od 27,495 do 28,015 km a dále od 28,153 do 28,353 km bude rekonstruovaná stávající komunikace s minimálními zásahy do chodníků v obci Sázava. V místě přechodu pro chodce bude převýšení obruby nad vozovkou sníženo na 0,02 m a nástupiště zastávek budou opatřena podél nástupní hrany kontrastním pásem širokým 0,4 m a signálním pásem navádějícím osoby k předním dveřím autobusu.

Další články z rubriky Regiony

Výluka tramvají v úseku Masarykovo nádraží - Senovážné náměstí, z důvodu rekonstrukce tratě v centru Prahy

Od pondělí 29. dubna 2024 do konce školního roku, tj. do soboty 29. června 2024 bude Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rekonstruovat tramvajovou trať v oblasti Masarykova nádraží, konkrétně v Dlážděné a Havlíčkově ulici. Z tohoto důvodu bude ...

Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. ...

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příb ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »