InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Czech Music Crossroads 2018 představí to nejlepší z centrální Evropy

21.05.2018
OSTRAVA - Hudební přehlídka a konference Czech Music Crossroads, probíhající v Ostravě ve dnech 16. - 17. července 2018, představí již popáté výrazné hudební projekty z Čech, Maďarska, Polska a Slovenska. Novinkou bude také hostující země Srbsko a uvedení hudby české diaspory. Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit na workshopy, přednášky i osobní rady hudebních expertů z celého světa.
Ilustrační snímek | Foto: crossroadsmusic.cz
I letos se výběru ujaly odborné poroty z jednotlivých zemí, aby vybraly to nejzajímavější z oblasti jazzu, fúze, folku a world music oblasti centrální Evropy.

Českou republiku bude v showcaseovém programu zastupovat držitelka mnoha hudebních cen, charismatická písničkářka a jedna z nejlepších českých zpěvaček Lenka Dusilová, improvizační trio Tellemarkk, ansámbl tvořený zpěvačkou a violoncellistkou Dorotou Barovou, saxofonistou Pavlem Hrubým a perkusistou Tomášem Reindlem a Zabelov Group, tedy duo Jan Šikl a Roman Zabelov, tvořící eklektické intimní melodie na rozhraní ambientu i minimalismu.

Maďarsko uvede projekt Babra, přetvářející jihoslovanskou tradici za využití strunných tamburů. V maďarské dialektu csángó promluví kapela Tázló, jejíž tvorba čerpá z oblasti historické Moldávie, vystoupí také výrazná zpěvačka Mária Majda Guessous, propojující díky rodinným kořenům marocko-maďarské muzikální dědictví.

Čači Vorba, jedna z největších hvězd polské world music scény, je doslova unikátem. Kapela, v čele se zpěvačkou a houslistkou Marií Natanson, zhudebňuje autorskou poezii v romštině, aniž by jejíž členové do daného etnika spadali. Alternativní, lidoví, punkoví, folkoví - tak se charakterizují další polští zástupci na showcase Fifidroki, jejichž pestrý mix prý pochází z ukrajinských vsí, židovských kibuců i zakázaných míst Slezska. Ze Slezska čerpá Krzikopa, odkazujícící k industriální tradici svým progresivním elektro-folkem.

Ze Slovenska přijede čerstvý držitel ceny Radio Head Award Ľubomír Gašpar Cimbal Projekt, tedy spojení cimbálu a mladých jazzových umělců, dále Bashavel, formace vynikajících instrumentalistů pod vedením v Čechách dobře známého houslisty Stanislava Palúcha, tradiční hudbu z Karpat pak v originálních úpravách předvede Karpaton.

Czech Music Crossroads letos výrazně rozšířili program o tzv. českou diasporu a hostující zemi Srbsko "Dálava nabízí zcela převratný přístup k moravským lidovým písním, zatímco srbské Vrelo objevuje dosud nepříliš známé recepty balkánského tavícího kotlíku", uvádí Petr Dorůžka.

To není vše. Czech Music Crossroads narůstají i o tzv. Electronic Mission. "První Electronic Mission bude zaměřená na propojení lokální elektronické scény, a proto jsem zařadili do programu i krátké prezentace nejrůznějších hudebních kolektivů, iniciativ apod., které tvoří scénu, ale nejsou možná ještě tolik známé širší veřejnosti. Zároveň chceme více naši scénu propojovat i se zahraničím a mnoho zástupců elektronické scény už to dávno úspěšně dělá," doplňuje moderátorka Rádia Wave a organizátorka Electronic Mission Mary C.

Hudebníkům, odborné veřejnosti i hudebním nadšencům přinesou Czech Music Crossroads ve fascinujících prostorách industriálního areálu Dolních Vítkovic zajímavá setkání s mezinárodními experty, možnost prezentace vlastních projektů během speed-datingu, panelové diskuze a workshopy.

Akce se účastní zástupci českých a zahraničních festivalů, klubů a kulturních center, významných médií či bookingových agentur. Registrovat se můžete již teď na www.crossroadsmusic.cz.

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »