InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Kde se léčí závislosti? Den otevřených dveří v Terapeutickém centru Společnosti Podané ruce

17.05.2018
BRNO - Terapeutické centrum v Jihomoravském kraji oslaví 20 let od svého založení dnem otevřených dveří. Centrum se specializuje na ambulantní léčbu závislostí na alkoholu, drogách, hraní nebo sázení. Den otevřených dveří bude probíhat ve středu 23. května 2018 od 10 do 15 hodin v prostorách Terapeutického centra na ulici Hilleho 5 v Brně.
Ilustrační snímek | Foto: podaneruce.cz
Návštěvníkům se budou věnovat pracovníci centra, kteří je seznámí s nabízenými službami. K vidění bude zázemí a pracovny terapeutů včetně nově rozšířených prostor. Akce je určena široké veřejnosti i odborníkům, kteří se zabývají závislostmi a jejich léčbou.

"Není vždy nutné absolvovat pobytovou léčbu. Jsou i další možnosti, jak léčit závislost," říká vedoucí Terapeutického centra v JMK Mgr. Miroslav Zachovalý. "Pro určitý typ klientů je vhodnější tzv. ambulantní léčba, což znamená, že klient dochází na terapeutická sezení bez nutnosti hospitalizace," doplňuje Zachovalý.

Terapeutické centrum nabízí klientům zdarma širokou škálu služeb, jako jsou individuální terapie, rodinné poradenství, skupinová terapie či dluhové poradenství určené pro klienty bojující se závislostí na hazardu. Mezi klienty centra patří lidé s problémy s hazardním hraním, užíváním psychoaktivních látek a alkoholu, ale i jejich blízcí - partneři nebo rodinní příslušníci. Klienti mohou počítat s naprostou diskrétností.

V loňském roce využilo služeb Terapeutického centra přes 600 klientů.
"Chtěli bychom veřejnosti přiblížit způsob naší práce, to bylo jedním z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli uspořádat den otevřených dveří. Spousta lidí si představuje, že tu nosíme bílé pláště a vypadá to tady jako v nemocnici. U nás ale fungujeme jinak, práce s klientem probíhá v příjemné, neformální atmosféře," dodává Mgr. Anna Rejmanová, jedna z terapeutek centra.

Kdy začíná být závislost problém? Nová služba Pro - Dialog pomůže najít odpověď.
Terapeutické centrum v JMK nově nabízí službu Pro - Dialog určenou pro klienty, kteří třeba jen zvažují, že by s užíváním návykové látky či hraním přestali a také pro ty, kteří chtějí zjistit, zda mají věc pod kontrolou, anebo u nich již začíná vznikat závislost.

"Je zde prostor pobavit se o jejich konkrétní situaci a také můžeme klientům doporučit další služby, které by pro ně byly vhodné. Služba je také určena pro blízké osob se závislostmi, pro které může být soužití se závislým náročné a nemusí vědět, jak se vzniklou situací naložit. Mohou například chtít svým blízkým pomoci, ale třeba netuší jak," doplňuje psycholog PhDr. Ing. Jan Pokluda.

V rámci Pro - Dialogu se navíc o službách Terapeutického centra mohou přijít informovat i lidé z jiných organizací, pro jejichž klienty mohou být nabízené služby užitečné.

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »