InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

TECHNOhrátky nabídly všehochuť oborů i jubilejního, 9000. žáka

20.04.2018
ČESKÁ TŘEBOVÁ - "No, momentálně přemýšlím o gymnáziu, ale snad mě návštěva této školy přesvědčí. Druhým oborem, o kterém uvažuji, jsou totiž informační technologie," zhodnotil své plány Tobiáš Vacek, žák 7. třídy Základní školy Libchavy. Právě on se stal jubilejním, 9000. školákem, který se v průběhu pěti a půl roku zapojil do projektu TECHNOhrátky Pardubického kraje, motivujícího žáky základních škol k volbě technických a odborných profesí. Do Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová jich ve středu 18. dubna zavítalo 136.
TECHNOhrátky v České Třebové | Foto: Pardubický kraj
A "přesvědčování" Tobiáše i dalších žáků bylo velice nápadité i akční. Manuální aktivity na šesti speciálních pracovištích je nutily zapojit nejen hlavu, ale také šikovné ruce. Školáci se tak seznámili se základy elektrotechniky, informačních technologií, nábytkářství a designu interiéru, silnoproudé elektřiny a zamířili také do dílny strojních mechaniků.

"Tato škola má neobyčejně širokou a pestrou nabídku učebních i maturitních oborů, což je velká výhoda. Navíc se pyšní sedmdesátiletou tradicí technického a odborného vzdělávání a patří mezi největší i nejlépe vybavené střední školy v Pardubickém kraji," uvedl v rámci slavnostního zahájení Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.

"Technické obory měly, mají a budou mít nejlepší kredit. Kdo se pro ně při výběru povolání rozhodne, ten bude mít garantovanou dobrou perspektivu i zaručený celoživotní odborný růst, neboť se neustále vyvíjejí a modernizují," přidal další argumenty Jaroslav Zedník, starosta České Třebové.

Nejvíc táhla robotika
Účastníci TECHNOhrátek, kteří se sjeli z osmi základních škol z Orlickoústecka a Svitavska, se na jednotlivých stanovištích činili. Motivovaly je už jejich samotné názvy - Inteligentní logistika, Naprogramuj si robota, Pneumatika v praxi, Budu elektrikářem, Budu truhlářem neb Budu zámečníkem. Počáteční ostych rychle zmizel a za asistence učitelů odborného výcviku, pedagogů a studentů českotřebovské školy se žáci zapojovali do připravených činností a s chutí plnili bodované úkoly.

"Nejatraktivnějším stanovištěm byla učebna robotiky, v níž si mohli vyzkoušet programování a ovládání nejrůznějších vozítek. Logické myšlení prověřil úkol sestavit optimální trasu sněžného pluhu, aby v labyrintu ulic projel každou jen jedenkrát. Zábavné bylo také zapojování elektrického obvodu či sestavení dřevěného stolku a rámu," popsal program manuálních aktivit Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Jubilant změnil názor
Součástí akce byla také zajímavá obrazová prezentace společnosti Metrans, která je jedním z významných partnerů českotřebovské školy.

A jak se průběh vydařených TECHNOhrátek projevil na zájmu jubilanta Tobiáše Vacka? "Musím přiznat, že TECHNOhrátky se mi moc líbily. Nejvíc mě zaujali roboti a pak také nově připravovaný obor internet věcí. Určitě budu o studiu v České Třebové hodně přemýšlet," změnil názor žák z Libchav.

V tradičních soutěžích o hlavní trofeje v podobě ovocných dortů uspěli v manuálních činnostech žáci Základní školy Březová nad Svitavou, ve vědomostním kvízu Hej ty, víš to?! zvítězila výprava Masarykovy základní školy Klášterec nad Orlicí.

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky.
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »