InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Kraj se prezentuje židovskými památkami a barokní hudbou

20.04.2018
PARDUBICKÝ KRAJ investuje nejen do staveb a infrastruktury pro kulturní účely, ale také do zajímavých kulturních projektů. Z největší části to je formou dotací, ale také tím, že pomáhá vzniku některých kulturních aktivit, které využije pro prezentační účely a pro propagaci kraje. Letos například nechal aktualizovat nové vydání knihy Stopy Židů v Pardubickém kraji autorek Renáty Růžičkové a Alžběty Langové a nahrát CD komorního souboru Barocco sempre giovane.
CD Vivaldi | Foto: Pardubický kraj
Stopy Židů se časem mění
Kniha Stopy židů v Pardubickém kraji byla poprvé vydána v roce 2006. Díky spojení kultury a cestovního ruchu pod jeden odbor krajského úřadu a především díky dohodě dvou členů rady kraje Romana Línka a René Živného se narodila myšlenka zmapovat aktuální stav tohoto kulturního dědictví a tím i turistických cílů spojených s historií.

"Před dvanácti lety jsem stál u vzniku této publikace a v loňském roce byl jsem překvapený, že je 4000 výtisků knihy už beznadějně rozebráno. Vzhledem k tomu, že jsme zaznamenali zvýšený zájem o tyto památky, rozhodli jsme se je zmapovat v jejich současné podobě. Přece jen se za uplynulé roky leccos změnilo v jejich aktuální podobě a objevilo se i množství nových informací," řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek o novém vydání knihy.

Publikaci vydal a nafotil pardubický fotograf Štěpán Bartoš. Je opět ve zvláštním formátu a s texty v češtině, angličtině a hebrejštině. "Bylo radost vidět, že některé objekty jsou od prvního vydání opravené a udržované, jako například hřbitov v Hroubovicích. Na druhé straně jich je také dost zanedbaných nebo poškozených vandaly. Chtěl bych poděkovat zejména autorkám knihy, že se tématu znovu a zevrubně věnovaly a také Pardubickému kraji, že na židovské památky nezapomíná, " uvedl Štěpán Bartoš.

Důležitou roli má publikace i pro propagaci cíleného cestovního ruchu. Pardubický kraj ji představil na největším turistickém veletrhu v Tel Avivu. "O knihu byl velký zájem. Česká republika je pro Izraelce atraktivní jako bezpečná destinace pro rodiny s dětmi, ale také tu naleznou mnoho památek své kultury a historie. A pokud v sobě určitá místa skrývají dávné příběhy, jsou o to atraktivnější," dodal radní René Živný.

Pardubický kraj si objednal 2000 výtisků knihy, za které zaplatil 200 tisíc korun z kultury a 250 tisíc z cestovního ruchu. Knihu má kraj jako prezentační dar, ale distribuuje ji také do knihoven a turistických informačních center, kde bude k zapůjčení. K dispozici veřejnosti bude také její elektronická verze na webu: www.vychodni-cechy.info.

Baroko je stále mladé
Dalším počinem je nová nahrávka a kompaktní disk souboru Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) se skladbami Antonia Vivaldiho, která mohla vzniknout díky 200tisícové dotaci Pardubického kraje. Soubor si vybral čistě instrumentální díla s různým sólovým obsazením. Vrcholem je závěrečný koncert pro čtyři sólisty na housle a violoncello. Nahrávání se uskutečnilo v rytířských sálech pardubického zámku začátkem letošního roku. "Jak špičkový komorní orchestr, tak i prostředí zámku patří k rodinnému stříbru kraje a můžeme je tak prezentovat v krásné dárkové podobě," prohlásil Roman Línek. Kraj má k dispozici 1100 kusů a soubor, který přispěl částkou 100 000 korun, si další prodává při svých koncertech.

Komorní soubor Barocco sempre giovane vznikl v roce 2004 ze špičkových mladých profesionálních hudebníků. Uměleckým vedoucím je jeho zakladatel Josef Krečmer. Původně se soubor specializoval pouze na díla mistrů vrcholného baroka, dnes však již interpretuje hudbu od 17. stoleté po současnost. Každý z jeho členů je také sólistou v některém z mnoha instrumentálních koncertů, které má soubor ve svém repertoáru. Pravidelně vystupuje u nás i v zahraničí.

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »