InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Ostrava je Městem pro byznys 2017!

19.04.2018
Moravskoslezská metropole se vyhoupla do čela celorepublikových výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Finálové stupně vítězů doplňuje letos stříbrný Humpolec a bronzové Brno. Výzkum již desátým rokem hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech obcích s rozšířenou působností v České republice.
Slavnostní vyhlášení soutěže Město pro byznys 2017 | Foto: mestoprobyznys.cz
Celorepublikově první statutární město Ostrava nezapřelo svůj podnikatelský potenciál. Vůbec nejlepšího výsledku dosáhla Ostrava v přístupu veřejné správy. Město má webové stránky se skvělým obsahem pro podnikatele, má výborný scóring úředních hodin a především výborný výsledek v testu elektronické komunikace, který hodnotí rychlost, vstřícnost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy. V podnikatelském prostředí dosáhla Ostrava výborných výsledků ve vysokém podílu malých a středních firem, pro něž je také výrazným plusem napojení aglomerace na dálniční síť. Ostrava má rovněž velký počet studentů v odborném vzdělání, což násobí podnikatelský potenciál města i do budoucnosti.

"Za nás za Ostravu je to velké a určitě příjemné překvapení. Bereme to jako ocenění naší snahy. Naším cílem je posouvat město dopředu, být vstřícní k podnikatelům. Snažíme se skutečně ve všech oblastech, ať už se to týká živnostníků, máme řemeslný inkubátor Fajna dílna, až po moderní technologie v Moravskoslezském inovačním centru. Obsazujeme také úspěšně průmyslové zóny, do Mošnova letos vstupuje obrovský investor, takže si myslím, že naše snahy přinášejí ovoce," okomentoval celorepublikové vítězství náměstek primátora Ostravy Radim Babinec.

Ve stříbrném Humpolci jsou dlouhodobě kvalitní podmínky pro podnikání, o čemž svědčí jeho pravidelné umísťování na předních příčkách výzkumu. Humpolec dosáhl vynikajících výsledků zejména v kritériích podnikatelského prostředí. Město má velmi vysoký podíl podnikatelů a také vysoký podíl právnických osob. Pracovní trh je ve městě na dobré úrovni, město má velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost. Humpolecká radnice se může pochlubit vysokou likviditou, město má rovněž jedny z nejnižších poplatků za vodné a stočné. Komunikace úřadu s podnikateli se drží na kvalitní úrovni, což prokázal test elektronické komunikace.

"Na umístění mezi nejlepšími jsme si už tak trochu zvykli. Jsme rádi, i vzhledem k tomu, že během deseti ročníků docházelo k úpravám hodnotících kritérií, že se i letos Humpolci podařilo vklínit se mezi takové giganty, jakými jsou Ostrava a Brno. To považuji za obrovský úspěch, je to velice pozitivní záležitost a ukazuje to, že Humpolec má dobré zázemí a dobré podmínky nejen pro podnikání, ale i pro život," uvedl na finálovém předávání ocenení k dlouhodobým vynikajícím výsledkům Humpolce ve výzkumu Město pro byznys starosta Jiří Kučera.

Podnikatelská síla města veletrhů se projevila a Brno se vyšvihlo na pěknou třetí příčku. V podnikatelském prostředí boduje moravská metropole vysokým podílem podnikatelů i vysokým podílem malých a středních firem, také o výborné dopravní dostupnosti nemůže být pochyb. V přístupu veřejné správy Brno vyniká především dobrou komunikací a nízkými poplatky. Má skvělé webové stránky, které obsahují pro podnikatele v přehledné formě vše podstatné. Brno obstálo dobře i v testu elektronické komunikace.

Celkové pořadí - Město pro byznys 2017
1. Ostrava
2. Humpolec
3. Brno
4. Jablonec nad Nisou
5. Pelhřimov
6. Nová Paka
7. Benešov
8. Prostějov
9. Pardubice
10. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav
11. Hranice
12. Rokycany
13. Dobruška
14. Písek
15. Zlín

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí letos již podesáté podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost je sestavován unikátní žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem v ČR. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR.

Cena Energetický starosta putuje do východočeské Skutče
Cenu Energetický starosta roku uděluje společnost Amper Holding za mimořádné osobní angažmá v oblasti hospodaření s energií nad rámec zákonných povinností a s přínosem pro spravovanou obec. Cílem je podpořit projekty na rozvoj odpovědného hospodaření s energií a přispívat k modernizaci a zlepšování životního prostředí obcí. Energetickým starostou roku 2017 se stal Pavel Bezděk ze Skutče. Starostovi se povedlo realizovat projekt EPC (úsporná opatření financovaná z dosažených úspor), který ušetří ročně 1,3 mil. Kč. Energeticky úsporná opatření se ve Skutči týkají základních škol, mateřské školy, SeniorCentra a plaveckého bazénu. Starosta má společně s vedením města zájem optimalizovat provoz energetických hospodářství v rámci městských budov, respektive organizací zřizovaných městem, i mimo projekt EPC, s cílem snižovaní provozních nákladů a postupného zvyšování účinnosti výroby a spotřeby energií. Starosta prohlubuje spolupráci v oblasti aktivního energetického managementu, a tím přispívá k zajištění optimálního hospodaření s energiemi.

CzechInvest vyhlásí Investičně atraktivní region
Samostatnou soutěžní kategorií, kterou vyhlašuje Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, je Investičně atraktivní region, která hodnotí přístup místních samospráv vůči podnikům a připravenost podnikatelského prostředí dané lokality pro nové soukromé investice. Jejím cílem je především propagovat regiony, které aktivně pracují na atraktivitě svého území pro podnikatele. Letošními nominovanými v kategorii Investičně atraktivní region jsou Kunovice, Letohrad, Litoměřice, Nový Bydžov, Slavkov u Brna, Žamberk a divoké karty CzechInvestu obdržela města Bystřice nad Pernštejnem a Jeseník. Nominovaní se utkají před odbornou porotou, která bude zasedat koncem května v Praze. První tři místa v celostátním klání pak budou vyhlášena na tradičním červnovém galavečeru "Investor roku a Podnikatelská nemovitost roku".


Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »