InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nejlepší prezentátory z Česka a Slovenska čeká Grandfinále v Brně

19.04.2018
BRNO - První dva týdny v měsíci dubnu patřily krajským kolům Prezentiády. Ve všech krajích Česka a na třech místech Slovenska se uskutečnila krajská kola, na kterých studenti ze základních a středních škol porovnali své prezentační dovednosti. Vítěze krajských kol čeká 26. a 27. dubna na Ekonomicko - správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně Grandfinále, na kterém se již po deváté určí tým s nejlepšími prezentačními schopnostmi. V letošním ročníku své zkušenosti s vystupováním předal účastníkům i Pokáč, Ladislav Zibura, Marie Doležalová, Patricie Solaříková či youtuber Kovy, který se soutěže dvakrát sám osobně zúčastnil.
Ilustrační snímek | Foto: prezentiada.cz
Celkem 362 dvou a tříčlených týmů ze 166 škol Česka a Slovenska se utkalo v devátém ročníku Prezentiády o titul nejlepších prezentátorů v kategorii středních a základních škol. Z nominačních kol, ve kterých posuzovali organizátoři nápaditost a zpracování prezentace, postoupilo do krajských kol před porotu 271 týmů. Na sedmnácti turnajech pak nejlepší žáci ze základních škol prezentovali na téma Práce snů nebo Technologie nás sbližují, středoškoláci si zase mohli vybrat mezi Co nám doma neřekli a Droga dnešní doby.

Osmnáct nejlepších týmů, sedmnáct vítězů krajských kol a jeden tým s divokou kartou, teď čeká Grandfinále v Brně. Vítěz tohoto mezinárodního klání v kategorii základních škol bude znám ve čtvrtek 26. dubna. Účastníci už nyní připravují své finálové prezentace na jedno z témat Můj první dluh nebo Recept na úsměv. Na tvorbu svých prezentací mají účastníci pouhých deset dní.

V Brně si svou premiéru odbijí mnozí nováčci, zasoutěžit si ale přijedou i ostřílení profíci. Triola z Gymnázia v Ledči nad Sázavou se Grandfinále zúčastnila i loni. Pod názvem TeleVize vybojovali 10. místo. Své šestí zkustí také Wizards ze ZŠ v Břeclavi, kteří loni okouzlili porotu pod názvem Wolfies. V konečném účtování to ale stačilo jen na 14. příčku. Chybět nebudou ani NMB z Prahy, kteří v minulém roce jako Monte skončili na báječném 9. místě. Divokou kartu si nakonec zajistily Dámičky z Gymnázia v Uherském Hradišti, které zaujaly porotu svou originalitou. Dostanou tak příležitost vylepšit své 12. místo z loňského ročníku.
Pozornost se bude upínat i na tým Prima Kobra z Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Právě tato škola obhajuje vítězství v kategorii základních škol.

U valné většiny soutěžních týmů zvítězilo na krajských turnajích téma Práce snů. Někteří prozradili, že by se rádi stali porotci Prezentiády, testovači tobogánů, hlídači krav anebo profesionálními hladiči koček. Glóbusisti nám popsali, jak správně cestovat. Díky tak originálnímu pojetí tématu si to 26. dubna budou moci sami vyzkoušet při cestě do Brna. Zbylé týmy zvolily téma Technologie nás sbližují. Diváci a porota se dozvěděli, že by neměli trávit tolik času na sociálních sítích a že by se měli více věnovat přátelům a rodině. Soutěžící z týmu Mírové sbory (Gymnázium Přírodní škola, Praha) dokonce představili příběh malé holčičky ze Sýrie, která prostřednictvím sociální sítě upozorňuje na otřesné podmínky během války, ve kterých musí momentálně žít. Přestože nepostoupili, předvedvedli jeden z nejemotivnějších výstupů.

Vítěz může být ale jen jeden a porotci i diváci se již těší, co si pro ně soutěžící připraví.

Seznam postupujících (ZŠ + SŠ) zde.

Soutěžící v kategorii středních škol si na své téma ještě musí počkat. Dozví se ho až ráno ve čtvrtek 26. dubna. Celý den pak budou mít na přípravu prezentací. Jejich Den D nastane v pátek.

Kategorie středních škol byla letos velmi vyrovnaná a studenti podávali výkony nerozeznatelné od profesionálů. Pro porotce nebyl výběr těch nejlepších vždy úplně snadný.

Nejtěsnější souboj se odehrál mezi Šumperáky. Šumperské Stavařky na olomouckém turnaji porazily Šumperská Esa o pouhou čtvrtinu bodu! V Banské Bystřici byly dokonce všechny týmy tak vyrovnané, že se porotci až do poslední chvíle nemohli rozhodnout, který tým si domů kýžené vítězství odveze.

Že Prezentiáda umí zázraky se přesvědčil tým DoiX. Tito kluci z pardubického gymplu na krajském kole Prezentiády zatím pokaždé skončili na 2. místě. Loni sice získali divokou kartu a nakonec na Grandfinále překvapili třetím místem, chuť vítězství z krajského turnaje jim to ale nenahradilo. Už byli smíření s tím, že se tohoto prokletí nikdy nezbaví. Na Pardubickém turnaji ale přišla jejich chvíle. Mezi těžkou konkurencí se jim konečně podařilo vybojovat první příčku a postup na finále. "Jsme rádi, že jsme konečně prolomili to prokletí," shrnuli kluci svůj zasloužený úspěch.

Pro všechny bylo obrovským překvapením, že ani Mňamózníci a ani Kočičky se do Grandfinále nedostali. Dívky, které loni zvítězily v kategorii základních škol, se letos rozdělily do dvou týmů. První pokus mezi středoškoláky jim ale nevyšel, když je porazil chlapecký tým ze stejné školy: Měsíčky. Souboj to byl ale opravdu těsný.

O pohár nejlepšího prezentátora se opět utkají Mloci, DDM, DoiX, Emilky anebo Salašníci, kteří minulý rok jenom těsně nestačili na vítězství a obsadili tak 2. příčku. Atmosféru finále si vyzkouší i tým Acoc Aloc, který svedl o postup boj s týmem DoiX na turnaji v Pardubicích. Jejich mistrovský prezentační výkon a precizně provedená prezentace přesvědčila porotu, aby právě těmto dvěma studentům byla udělena divoká karta. O vítězství budou opravdu bojovat jen ti nejlepší.

HARMONOGRAM GRANDFINÁLE

Grandfinále ZŠ 26. 4. 2018
9:00 - 9:45 - prezence
10:00 - slavnostní zahájení
15:00 - vyhlášení
Grandfinále SŠ

První den - 26. 4. 2018
7:45 - 8:45 - prezence
9:00 - zahájení a zveřejnění témat
19:00 - odevzdání prezentací

Druhý den - 27. 4. 2018
7:45 - prezence
8:30 - zahájení prezentací
14:30 - vyhlášení

Veškeré podrobnosti naleznete na webových stránkách www.prezentiada.cz.

Další články z rubriky Regiony

Výluka tramvají v úseku Masarykovo nádraží - Senovážné náměstí, z důvodu rekonstrukce tratě v centru Prahy

Od pondělí 29. dubna 2024 do konce školního roku, tj. do soboty 29. června 2024 bude Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) rekonstruovat tramvajovou trať v oblasti Masarykova nádraží, konkrétně v Dlážděné a Havlíčkově ulici. Z tohoto důvodu bude ...

Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. ...

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příb ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »