InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vynikající pedagogové z kraje získali medaili ministra školství

13.04.2018
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Šest vynikajících pedagogů z Moravskoslezského kraje získalo nejvyšší ocenění v oblasti školství - Medaili Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).
Ilustrační snímek | Foto: Moravskoslezský kraj
Medaile MŠMT se uděluje od roku 1992. Je oceněním významné pedagogické, výchovné, vědecké nebo umělecké práce, dlouhodobého a vynikajícího působení v resortu školství nebo mimořádně záslužného činu při zajišťování a zlepšování podmínek pro výchovu a vzdělávání v České republice. Medaili 1. stupně letos obdrželo 16 laureátů, Medaili 2. stupně 24 laureátů. Mezi oceněnými ve Valdštejnském paláci v Praze bylo také 6 pedagožek a pedagogů z Moravskoslezského kraje.

"Jsem přesvědčen o tom, že učitel je jedno z nejdůležitějších povolání. Měl by žáky vzdělávat, vést a inspirovat, popřípadě pomoci s výchovou tam, kde to některé rodiny potřebují. Jsem rád, že takových pedagogů, kteří tuto svoji práci vykonávají nejen s vysokou profesionalitou, ale i srdcem, je v Moravskoslezském kraji hodně. Jsem na ně hrdý," uvedl náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny.

Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 1. stupně - za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost:

Milada Hnitková, Základní umělecká škola Eduarda Marhuly, Ostrava-Mariánské Hory, Hudební 6, příspěvková organizace.
Významná ostravská pedagožka spojila svůj život s hudbou, vyhledáváním a výchovou talentovaných zpěváků. Její žáci se vždy umísťovali na předních místech hudebních soutěží. Zaslouženým vyvrcholením její pedagogické práce je loňské pěvecké vystoupení jejího žáka za doprovodu Janáčkovy filharmonie a jeho přijetí na JAMU. Paní Hnitková letos slaví významné životní jubileum (80 let) a 60 let působení ve školství.

Ing. Vanda Palowská, Albrechtova střední škola, Český Těšín, příspěvková organizace.
Celý profesní život zasvětila výchově a vzdělávání, jako ředitelka školy výrazně přispěla k rozvoji odborného školství v Českém Těšíně. Školu zapojuje do mnoha projektů, zajišťuje pro žáky zahraniční stáže, podporuje nadané a nezapomíná ani na péči o slabší žáky. Škola pod jejím vedením získala několikrát titul Ekoškola, včetně titulu mezinárodního.

Mgr. Václav Štencel, Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace.
Jedna z nejvýraznějších osobností středního vzdělávání v Moravskoslezském kraji. Jako ředitel sportovního gymnázia má zásluhu na vytvoření a propojení systému vzdělávání a péče o sportovně nadanou mládež. Úspěšnost systému se projevuje ve výborných umístěních žáků školy v různých sportovních soutěžích, žáci školy byli také členy sportovních týmů, které získaly titul "Sportovec roku". Škole pod vedením pana Štencla byl propůjčen čestný název Sportovní gymnázium Emila a Dany Zátopkových.

Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 2. stupně - za vynikající pedagogickou činnost:

PaedDr. Tomáš Bouda, Centrum dalšího vzdělávání, Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, Ostrava.
Bývalý fundovaný vedoucí krajského odboru školství a člen mnoha expertních skupin působil dlouhodobě zároveň jako lektor dalšího vzdělávání pedagogů. V posledních letech coby externí vysokoškolský pedagog uplatňuje svou odbornost a široký rozhled především v oblasti přípravy budoucích učitelů i jejich dalšího vzdělávání.

Mgr. Silvie Häuserová, Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12
Erudovaná pedagožka, která prosazuje inovativní metody a formy práce směřující ke zkvalitnění vzdělávacího procesu dětí/žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Empatická, s přirozenou autoritou, vždy ochotná pomoci. Pod jejím vedením škola získává stále větší prestiž mezi odbornou i laickou veřejností města Opavy.

PaedDr. Ivana Pavlíková, Základní škola a Mateřská škola Neplachovice, okres Opava, příspěvková organizace.
Ve funkci ředitelky školy výrazně přispěla k jejímu rozvoji jak v oblasti vzdělávání, tak v oblasti modernizace. Zároveň kladla velký důraz na zajištění přátelského klimatu, zapojila školu do mnoha projektů, včetně podpory přírodovědného a technického vzdělávání, zavedla kontinuální logopedickou péči již od mateřské školy.

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »