InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny

10.04.2018
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ - Krajský radní pro investice a majetek Václav Řehoř spolu se zástupci společnosti ŠKODA AUTO a Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI) provázel ministra vnitra Lubomíra Metnara a ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera při jejich včerejší návštěvě průmyslové zóny v Kvasinách a solnické radnice. Ministři se zde setkali se starosty okolních měst a diskutovali o potřebách obyvatel regionu.
Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny | Foto: Královéhradecký kraj
Účastníci setkání hodnotili dopady rozšíření průmyslové výroby a investice v regionu. Rychlý vývoj s sebou často nese také stinné stránky, se kterými je potřeba se vypořádat - může se jednat o intenzitu dopravy, několik tisíc nových pracovníků v regionu apod. Díky usnesení vlády z loňského června a příslibu vládních a krajských investic do regionu přesahujících šest miliard korun má každá oblast konkrétní řešení.

"Intenzivně řešíme bytovou situaci, abychom byli schopni zde co nejdříve usazovat pracovníky i s rodinami. To pomůže s řešením celé řady problémů, k nimž patří především nadměrná doprava, drobná kriminalita a fenomén neoficiálních ubytoven," zhodnotil radní Václav Řehoř.

Jeho slova potvrdilo vystoupení solnického starosty. "Kvůli nedostatečné právní regulaci máme v Solnici 55 objektů, kde se poskytuje ubytování, ale jen sedm oficiálních ubytoven. Solnice tak má podle našich odhadů šestinásobnou lůžkovou kapacitu v poměru k počtu obyvatel než Praha," upozornil starosta Jan Hostinský. Se svými kolegy Alicí Novákovou z Kvasin a Janem Skořepou z Rychnova nicméně ocenil práci republikové i rychnovské městské policie a Koordinačního centra Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra.

Rovněž hlavní investor, společnost ŠKODA AUTO, se snaží maximálně pomoci rozvoji regionu. Jedná se o investice do rozšíření příjezdové komunikace a by-passu, cyklostezky, informačního systému parkovišť, podporu Městské policie v Rychnově a desítky dalších projektů v oblasti dopravní bezpečnosti, kultury a volnočasových aktivit.

Ještě před setkáním na solnické radnici se ministerská delegace zastavila přímo v místech rozvíjející se budoucí průmyslové zóny, v níž je nyní zaměstnáno více lidí, než je obyvatel Rychnova nad Kněžnou. Plnění usnesení vlády plně zajišťuje Oddělení průmyslových zón, které funguje v rámci krajské organizace CIRI spadající do gesce radního Václava Řehoře. Úkolem tohoto oddělení je nejen zajištění pozemků potřebných pro výstavbu infrastruktury, ale především příprava a realizace všech akcí. V různých fázích přípravy jsou stavby obchvatů Solnice, Rychnova nad Kněžnou, Opočna, Domašína, Častolovic a Kostelce nad Orlicí. Připravuje se stavba dalších cyklostezek a velká investice do rychnovské nemocnice. V plném proudu jsou práce na přestavbě solnického Kulturního domu.

"Jako první dopravní akce byla v dubnu zahájena rekonstrukce silnice Nové Město nad Metují - Spy včetně rekonstrukce železničního mostu nad touto silnicí. Vše v koordinaci se SŽDC. Na podzim budou také zahájeny stavební práce na první části obchvatu Opočna, kde jsme se rok potýkali s výkupy pozemků a řešením složitých dědických vypořádání. Nesmíme ale zapomínat i na rozvoj regionu v oblasti školství a zdravotnictví. V loňském roce byla úspěšně dokončena první etapa modernizace VOŠ v Rychnově a letos bude akce pokračovat druhou etapou v areálu Na Jamách," informovala vedoucí Oddělení průmyslových zón Jana Jiráňová.

Prioritu v rámci projektu má ale samotná budoucí zóna, kde se intenzivně pracuje na zpracování projektové dokumentace pro územní řízení a paralelně na výkupech pozemků a koordinaci se SŽDC a ŘSD.
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »