InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Týden Romské kultury v Brně

09.04.2018
BRNO - S jarem přichází nejen do Brna, ale i do celého světa oslavy Mezinárodního dne Romů. Dobrovolníci a pracovníci z romských a proromských organizací nachystali letos při příležitosti tohoto svátku celý týden pestré zábavy. Na programu jsou kulturní vystoupení, akce pro děti i pietní připomínka obětí holocaustu.
Romská vlajka nad Brnem | Foto: Ivona Parčiová
Záštitu nad Týdnem romské kultury převzal primátor Ing. Petr Vokřál, pod jehož vedením se Rada města Brna shodla na tom, že letos poprvé bude vyvěšena romská vlajka na Nové radnici.

Mezinárodní dne Romů slavíme 8. dubna, při této příležitosti je celý den do Muzea romské kultury vstupné zdarma, jak na stálou expozici Příběh Romů, tak i na přechodnou výstavu Andrej Pešta: Mire sveti / Světy Andreje Pešty. Od 15 hodin proběhne výtvarná dílna pro návštěvníky s dětmi a od 16 komentovaná prohlídka výstavy fotografií Andreje Pešty Mire sveti. V 17 hodin společně s cimbálovkou pod vedením Viliama Oračka zahájíme Týden romské kultury.

V pondělí od 14:30 zveme širokou veřejnost do parku Lužánky na tradiční vázání stužky v barvách romské vlajky na Strom Tolerance, který je zde vysazen od roku 2011. Společně si připomeneme historii a význam společných oslav. Ceremoniál ukončí vystoupení sboru Armády spásy. V 19 hodin přivítá v kavárně Amaro records na Milady Horákové známá moderátorka Alica Heráková ve své nové talk show stand-up komika Daniela Ference.

Úterý je věnováno převážně dětem. V parku Eugena Horvátha - Hvězdičce máme od 14 hodin připravené zábavné odpoledne s živou hudbou a ukázkami tradičního romského tance, dětská olympiáda, fotbalový turnaj, výtvarné workshopy pro malé i velké a další. Ve středu se pak mohou potěšit zejména příznivci divadelních komedií - od 18 hodin v sále Skautského institutu bude uvedeno představení Miri fajta z neobyčejně obyčejného života jedné rodiny. V 19 hodin tamtéž pak studenti vzdělávacího programu Gendalos připraví ochutnávku tradičního romského jídla.

Před Místodržitelským palácem ve čtvrtek 12. 4. proběhne od 14 do 17 hodin při příležitosti Dne holocaustu a hrdinství veřejné čtení jmen židovských i romských obětí holocaustu, do čtení se zapojují všichni příchozí a tím jim vzdávají poctu.

Od 17:30 pak v kavárně Morgal proběhne vernisáž výstavy fotografií Ženy z Cejlu doplněná o inspirativní příběhy nafocených žen. V pátek večer slavnostně ukončíme Týden romské kultury Galavečerem s hudebními vystoupeními a oceněním významných počinů ve prospěch romské komunity v uplynulém roce. Akce se koná za podpory Statutárního města Brna a Ministerstva kultury ČR.

Organizátoři: Armáda spásy, DROM, romské středisko, DŽAS, z.s., Muzeum romské kultury, s.p.o., IQ Roma servis, z.s., Ratolest Brno, z.s., Společenství Romů na Moravě.
Akce se koná za podpory Ministerstva kultury ČR a Statutárního města Brna.
Autor: Ivona Parčiová

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »