InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Kuchař s michelinskou hvězdou vaří se studenty vysočinské Gastroakademie

04.04.2018
Michelinské hvězdy jsou oceněním, po kterém touží téměř všichni kuchaři. Obrovským zážitkem a motivací je se s držiteli gastronomického "Oskara" osobně i jen setkat. Francouzský šéfkuchař Fhilippe Mille, držitel hned dvou michelinských hvězd, pobývá aktuálně dva dny na Vysočině a většinu svého času chce věnovat popularizaci gastronomie, představení kreativity a nových kulinářských konceptů pro studenty zařazené do projektu Gastroakademie připravené Krajem Vysočina.
Ilustrační snímek | Foto: Kraj Vysočina
Philippe se nebojí být sám sebou, posouvá obor, ve kterém se pohybuje, stále dopředu. Nebojí se vést početný tým studentů a nabídnout jim jiný, originální pohled na gastronomii. Dnes v kuchyňském studiu Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava z náhodně vybraných surovin pod jeho vedením, jako šéfa kuchyně, studenti připravili zeleninový kuskus, vepřovou panenku plněnou houbami a zeleninou a dezert s ovocem. "Dnešní vaření s Philippem Millem je pro mě zatím vrchol toho, co jsem zažil. Budu se mu dívat pod ruce a chci se něco naučit," říká Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. "Baví mě moderní gastronomie, ráda se nechávám v restauraci jídlem překvapit i pobavit, dnes jsme v praxi viděli, že kromě kulinářského umění je jídlo i společenský zážitek," uvedla Soňa Dubová z jihlavské střední školy s tím, že doufá, že jednou všechno, co se na Vysočině naučí zúročí jako šéfkuchařka v horském hotelu. Nad čím všichni dnešní hosté kuchařské prezentace kroutili hlavou bylo neskutečně rychlé tempo přípravy pokrmů a práce michelinského šéfkuchaře. Nebylo možné ho zastihnout, věnoval se spravedlivě všem týmům a stále je povzbuzoval k maximálnímu výkonu. Přitom dnes prozradil, že se studenty obvykle vůbec nevaří.

Zatímco dnes Fhilippe Mille společně s dvanácti posluchači Gastroakademie připravoval degustační menu, zítra bude odborným konzultantem a přísným hodnotitelem mezinárodní gastronomické soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 Open, kterou připravuje Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Společné zadání pro všech dvanáct týmů studentů oborů kuchař je během 45 minut uvařit a naservírovat předkrm z medu a ohromit hlavním chodem, ve kterém hraje prim vepřová panenka.

Projekt Gastroakademie Kraje Vysočina letos probíhá třetím rokem. Zatím ho absolvovala třicítka nejnadanějších mladých lidí ze čtyř krajských středních škol. "V rámci speciálně upravené nabídnuté praxe studenti fungují jako normální týmový hráči, opravdu v sedmi regionálních restauracích a hotelech vaří, není to jen o loupání brambor. Stejně jako jejich kouči všechno ochutnávají, majitelé restaurací jim podle aktivity nabízí i běžnou brigádu nebo později také zaměstnání. Výběrem skutečně aktivních studentů se chceme vyhnout nezájmu, absenci snahy, určité rezignaci nad výsledkem práce. Už jsme ve stádiu, kdy studenti z vlastní iniciativy do vybraných provozů sami chodí i ve volnu, snaží se být členem hotelového týmu. Vysočinská Gastroakademie plní účel, vychovává profesionály, kteří do kuchyně patří. Všechny žáky gastrooborů pak po celou dobu studia motivujeme, aby i po dokončení školy u profese zůstali," říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

V Kraji Vysočina v současné době mohou děti studovat až 15 různých gastrooborů.

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »