InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jihočeské marmelády získaly 6 medailí na mistrovství světa ve vaření marmelád

04.04.2018
PRACHATICE - Nejlepší marmelády v zemi se stále vaří v Prachaticích. Jozefína Růžičková se svojí značkou Rose Garden i letos zazářila na prestižní mezinárodní soutěži World´s Original Marmelade Awards. V konkurenci více než 3 tisíci marmelád z celého světa se celkem 6 jejích výrobků umístilo na stupních vítězů. Navázala tak na skvělý loňský úspěch, kdy si z ceremoniálu odnesla unikátní dvojitou zlatou medaili.
Ilustrační snímek | Foto: vokurka.cz
"Mám velikou radost ze všech ocenění. Konkurence byla letos opravdu výjimečná a o medailích rozhodovaly mnohdy i nepatrné detaily," popisuje Jozefína Růžičková. Odborná porota totiž každoročně hodnotí nejen chuť, ale také originální receptury, vzhled, vůni či konzistenci.

Soutěž Worlds Original Marmelade Awards se koná v britském Dalemain už od roku 2004. "Po celou dobu jsme svědky toho, jak láska k marmeládám a kreativita našich účastníků dokáží vzbudit zájem i o výrobky založené na nezvyklých chutích i surovinách," uvádí zakladatelka soutěže Jane Hasell-McCosh.

Jozefína Růžičková je toho důkazem. Ocenění si z Británie letos odvezla za tyto příchutě:
Pomeranč s kdoulí
Červený pomeranč s borovicovým sirupem
Taclé s červeným pomerančem
Klementinka s bergamotem
Bergamot s hořkou čokoládou
Citron a Fingerlime

Kdo je Jozefína Růžičková
Mladá žena, která si plní sny. Po mnohaleté práci v nadnárodní korporaci se odstěhovala na Šumavu, vyměnila klimatizovanou kancelář za ovocný sad a začala vařit domácí marmelády a džemy. Od léta do podzimu sbírá a zpracovává ovoce, probírá se desítkami kil pichlavých šípků a experimentuje s novými chutěmi.

V roce 2015 se poprvé zúčastnila prestižní soutěže Worlds Original Maramalade Awards, tehdy ještě v kategorii home-made. S prvními citrusovými marmeládami, co kdy uvařila, získala 2 bronzová místa. A rozhodla se sdílet svoji vášeň s okolím.

Pod značkou Rose Garden nyní vyrábí výběrové džemy, marmelády a bylinné sirupy. Nabízí jak známé české chutě jako jsou jahoda či borůvka, tak netradiční suroviny jako jsou šípky, bezinky, mirabelky nebo arónie. Vedle toho vymýšlí nové kombinace příchutí, například Citrón s levandulí nebo Pomeranč s fíky marinovanými v portském.

A právě díky takovým získala v roce 2016 celkem 8 medailí (už v kategorii profesionálů). Loni přidala dalších 9, z toho pět zlatých, jednu dvojitou zlatou a tři stříbrné. Letos sbírka cenných kovů rozšířila o 6 bronzových.

Worlds Original Maramalade Awards nejsou jedinou soutěží, kde výrobky Rose Garden bodují. Na světové soutěži Great taste získal loni na podzim její ručně vyráběný Fíkovohruškový džem s bílým karibským rumem nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd. Šípkový džem s vanilkou pak získal dvě hvězdy a po jedné si odnesly i Borůvkovo bezinkový džem s vanilkou a Klementinková marmeláda.

Výrobky Jozefíny Růžičkové můžete koupit na farmářských trzích, foodfestivalech, vybraných obchodech a také na e-shopu www.dzemyrosegarden.cz.



Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »